FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed i apel EU parlamentu i Vijeću sigurnosti protiv haaškog Tužiteljstva

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Skupina hrvatskih političara međukojima su i bivši predsjednici i članovi hrvatske Vlade i Sabora,načelnici Glavnog stožera OS RH, generali HV-a, znanstveni, kulturni idruštveni djelatnici, njih 33, sastavili su i potpisali "Prosvjed iapel Europskom parlamentu i Vijeću sigurnosti UN-a", u kojem uz ostalo"prosvjeduju protiv neeuropskog i podcjenjivačkog ponašanjaTužiteljstva Haaškog suda i Europske komisije prema Hrvatskoj".
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Skupina hrvatskih političara među kojima su i bivši predsjednici i članovi hrvatske Vlade i Sabora, načelnici Glavnog stožera OS RH, generali HV-a, znanstveni, kulturni i društveni djelatnici, njih 33, sastavili su i potpisali "Prosvjed i apel Europskom parlamentu i Vijeću sigurnosti UN-a", u kojem uz ostalo "prosvjeduju protiv neeuropskog i podcjenjivačkog ponašanja Tužiteljstva Haaškog suda i Europske komisije prema Hrvatskoj".

Tekst Prosvjeda i apela i imena potpisnika, medijima su u ime inicijativne skupine danas dostavili Zdravko Tomac, bivši potpredsjednik Sabora i Vlade i predsjednik Hrvatskog istinskog preporoda Miroslav Tuđman.

"Prosvjedujemo protiv neeuropskoga, nedemokratskoga i podcjenjivačkoga ponašanja Tužiteljstva Haaškog suda i Europske komisije prema Hrvatskoj", stoji u Prosvjedu i apelu kojim potpisnici od Europskog parlamenta i Vijeća sigurnosti UN-a traže da zaštite hrvatski narod od nametanja povijesnih krivotvorina kojima se Domovinski rat pokušava pretvoriti u zločinački pothvat.

U Prosvjedu se izražava ogorčenje zbog kriminalizacije Domovinskog rata i državnog i vojnog vodstva Hrvatske i zbog pritisaka na Hrvatsku da mora prihvatiti takve krivotvorine ako želi ući u EU.

Potpisnici prosvjeduju i "protiv zatiranja političke oporbe i slobode medija podizanjem neargumentiranih optužbi protiv hrvatskih novinara koji su objavili istinu koja opovrgava krivotvorine i lažne optužbe Tužiteljstva Haaškog suda".

Od europskih parlamentaraca traže da se zauzmu da se Europska komisija odnosi prema Hrvatskoj na europski način i da je ne tjera silom u nove balkanske integracije.

"Mi smo ponosan narod koji nije spreman prihvatiti povijesne krivotvorine, koji ne želi i neće prihvatiti da se Domovinski rat od našega ponosa pretvori u zločinački pothvat i našu sramotu. Mi jesmo europski narod i zato želimo biti ravnopravan član europske obitelji naroda. Apeliramo na vas da nam pomognete u borbi za istinu", stoji u Prosvjedu i apelu Europskome parlamentu i Vijeću sigurnosti UN-a.

U popratnom tekstu potpisnici u ime inicijativne skupine Z. Tomac i M. Tuđman navode da građani Zagreba tekst Prosvjeda i apela mogu potpisati večeras u 19 sati na Trgu bana jelačića.

Haaško Tužiteljstvo jučer je podnijelo prijedlog proširene optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, u kojem je krug sudionika navodnog udruženog zločinačkog pothvata proširilo na neimenovane pojedince iz tadašnjih vlada RH, MORH-a, MUP-a, HDZ-a i lokalnih vlasti i ostalih.

Čermaka, zapovjednika Zbornog područja Knin nakon Oluje, i Markača,

zapovjednika specijalne policije MUP-a RH u vrijeme operacije, haaško Tužiteljstvo je optužilo za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto 1995. protiv srpskih civila na širem području Knina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙