FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stotine tisuća prosvjednika protiv pregovora s ETA-om

MADRID, 4. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Više stotina tisuća osobadefiliralo je u subotu Madridom izražavajući protivljenje pokretanjubilo kakvih pregovora s baskijskom separatističkom organizacijom ETA.
MADRID, 4. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Više stotina tisuća osoba defiliralo je u subotu Madridom izražavajući protivljenje pokretanju bilo kakvih pregovora s baskijskom separatističkom organizacijom ETA.

Organizatori drže da se više od milijun prosvjednika okupilo na poziv organizacija žrtava terorizma i uz potporu desničarske oporbe.

Dok nacionalna španjolska policija procjenjuje da je bilo oko 200 tisuća, gradska policija metropole čija je lokalna vlada u rukama Narodne stranke (PP, oporbena desnica), ističe da je u prosvjedima sudjelovalo 850 tisuća ljudi.

Prosvjednici se protive rezoluciji koju su španjolski zastupnici prihvatili 17. svibnja a kojom se predlažu ne "pregovori", već "dijalog" s ETA-om, pod uvjetom da ona položi oružje.

Predsjednik PP-a Mariano Rajoy je u izjavi za novinare izrazio zadovoljstvo "dolaskom stotina tisuća osoba koje su došle braniti načela i odbiti svake pregovore s terorističkom organizacijom".

Niti jedan predstavnik španjolske socijalističke vlade niti drugih političkih stranaka nije sudjelovao u toj manifestaciji, koja je, drže vladajući socijalisti (PSOE), bila "usmjerena protiv vlade".

Tijekom posljednjih 36 godina u atentatima ETA-e poginulo je više od 800 ljudi, a posljednji smrtonosni atentat bio je izveden u svibnju 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙