FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnjica Tiananmena, disidenti pod nadzorom

PEKING, 4. lipnja 2005. (Hina) - Na 16. godišnjicu krvavog gušenjademokratskog pokreta na trgu Tiananmen, Peking je u subotu osvanuomiran i spokojan, no vodstvo zemlje je disidente stavilo pod stroginadzor kako nitko ne bi došao u napast da prosvjedima pokuša izazvatičelični stisak vlasti, prenose agencije.
PEKING, 4. lipnja 2005. (Hina) - Na 16. godišnjicu krvavog gušenja demokratskog pokreta na trgu Tiananmen, Peking je u subotu osvanuo miran i spokojan, no vodstvo zemlje je disidente stavilo pod strogi nadzor kako nitko ne bi došao u napast da prosvjedima pokuša izazvati čelični stisak vlasti, prenose agencije.

"Policija mi je jasno rekla da mi danas neće dopustiti odlazak na groblje", izjavila je Ding Zilin, čelnica udruge Majke s Tiananmena, koja se od 1989. bori da se rasvijetli pokolj nad stotinama civila među kojima je bio i njezin tada sedamnaestogodišnji, sin. Ona je prošli tjedan, tražeći ispriku, poslala i otvoreno pismo predsjedniku Hu Jintaou.

Ove godine je obilježavanje godišnjice pokolja na Tiananmenu posebice osjetljivo zbog smrti Zhao Ziyanga, jednog od glavnih čelnika Kine koji je 1989. smijenjen jer se solidarizirao sa studentima prosvjednicima.

U noći s 3. na 4. lipnja 1989. kineska je vojska tenkovima i vojskom upala na trg i pobila nekoliko stotina ljudi, uglavnom studenata koji su tražili demokratizaciju zemlje. Demokratski pokret buknuo je nakon smrti Hu Yaobanga u travnju iste godine. On je bio reformistički orijentiran čelnik kineske Komunističke partije.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je u povodu godišnjice priopćilo da su se "odluke donešene u to vrijeme, imajući u vidu razvoj Kine na mnogim područjima, napredak reformi, širenje i jačanje demokracije i vladavine zakona, pokazale ispravnim".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙