FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: EU će povezati pitanje ukidanja embarga s pitanjem ljudskih prava

KYOTO, 6. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Kina je ponovno u petak zatražilada joj se ukine embargo na oružje koji joj već 16 godina namećeEuropska unija, ali je Bruxelles nagovijestio da bi se to pitanjemoglo izravno povezati s pitanjem ljudskih prava u Kini.
KYOTO, 6. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Kina je ponovno u petak zatražila da joj se ukine embargo na oružje koji joj već 16 godina nameće Europska unija, ali je Bruxelles nagovijestio da bi se to pitanje moglo izravno povezati s pitanjem ljudskih prava u Kini.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn čija zemlja predsjedava Europskom unijom sastao se u petak odvojeno sa svojim kineskim kolegom Li Zhaoxingom i japanskim Nobutakom Machimurom, na marginama ministarskog sastanka ASEM-a, azijsko-europskog foruma za dijalog, koji se održava u Kyotu.

Machimura je ponovio da Japan, zbog geopolitičke ravnoteže u istočnoj Aziji, ne želi čuti za ukidanje embarga na oružje Kini koji je Europska unija uvela nakon masakra na trgu Tiananmen 1989.

Peking pak pokušava riješiti to pitanje prije nego Velika Britanija, koja je protivnica ukidanja embarga, preuzme predsjedavanje EU-om od Luksemburga 1. srpnja.

Osim Japana, i Sjedinjene Države protive se nastavku prodaje europskog oružja Kini, suprotno Francuskoj i nekim drugim europskim zemljama.

"Ukidanje embarga ne znači da on neće ničim biti zamijenjen. Možemo ga zamijeniti 'kodom dobrog ponašanja'", rekao je Asselborn nakon susreta s japanskim kolegom.

"Pitanje ljudskih prava može biti uključeno u 'kod dobrog ponašanja'", dodao je luksemburški ministar.

Sastanak ASEM-a u Kyotu, na kojem do subote sudjeluju šefovi diplomacija ili njihovi predstavnici iz 25 zemalja EU i iz 13 azijskih zemalja, također je bio prigoda da se razmotri stanje na korejskom poluotoku.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Ban Ki-Moon zatražio je od kineskog kolege da iskoristi utjecaj na svog sjevernokorejskog saveznika kako bi se obnovili pregovori o nuklearnom programu Pyongyanga, posebice u vrijeme kada je međunarodna zajednica zabrinuta zbog izvješća da Sjeverna Koreja priprema nuklearni pokus.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙