FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eide izaslanik UN-a za Kosovo

WASHINGTON/NEW YORK, 4. lipnja 2005. (Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenihnaroda Kofi Annan imenovao je Kaija Eidea, norveškog veleposlanika priNATO-u, za svog posebnog izaslanika koji će provesti procjenu o tomekoliko je Kosovo postiglo standarde koji su preduvjet za pregovore okonačnom statusu pokrajine.
WASHINGTON/NEW YORK, 4. lipnja 2005. (Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan imenovao je Kaija Eidea, norveškog veleposlanika pri NATO-u, za svog posebnog izaslanika koji će provesti procjenu o tome koliko je Kosovo postiglo standarde koji su preduvjet za pregovore o konačnom statusu pokrajine.

Ujedinjeni narodi, koji trenutno upravljaju Kosovom, postavili su standarde za demokraciju, ljudska i manjinska prava, sigurnost i vladavinu prava koje Kosovo mora postići prije nego se pokrene proces za utvrđivanje njegova konačnog statusa.

Standardi su preduvjet za otpočinjanje pregovora o tome hoće li Kosovo postati neovisno, kako to žele većinski kosovski Albanci, ili će barem formalno ostati dio Srbije kako to želi Beograd svojom formulom "više od autonomije, manje od neovisnosti".

Eide, stručnjak za Balkan i bivši UN-ov izaslanik u BiH, ovoga će ljeta započeti sveobuhvatnu procjenu koja će odlučiti da li je Kosovo spremno za pregovore o konačnom statusu, rekao je u petak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Procjena će se sastojati od konzultacija sa stranama i međunarodnom zajednicom i odrediti će trenutno stanje i uvjete za moguće daljne korake u procesu određivanja konačnog statusa Kosova temeljem stalnog i učinkovitog napretka u provedbi standarda za Kosovo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙