FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa imenovao Dziwisza krakovskim nadbiskupom

RIM, 3. lipnja 2005. (Hina/AR) - Papa Benedikt XVI. imenovao je u petaknekadašnjeg osobnog tajnika pape Ivana Pavla II., Stanislawa Dziwisza,krakovskim nadbiskupom.
RIM, 3. lipnja 2005. (Hina/AR) - Papa Benedikt XVI. imenovao je u petak nekadašnjeg osobnog tajnika pape Ivana Pavla II., Stanislawa Dziwisza, krakovskim nadbiskupom.

Papa je prihvatio ostavku dosadašnjeg krakovskog nadbiskupa kardinala Franciszeka Macharskoka, koju je podnio zbog navršenih 75 godina kada, po kanonskom pravu, biskupi odlaze u mirovinu, te je imenovano Dziwisza nadbiskupom Krakowa. Dziwisz se tako vraća u svoju nadbiskupiju, onu kojoj je bio na čelu i Karol Wojtyla do izbora za Papu 1978. i s kojim je došao u Rim.

Rođen 27. travnja 1939. godine u mjestu Raba Wyzna, u krakovskoj nadbiskupiji, Dziwisz je do sada bio naslovnik crkve San Leone i dopročelnik Papinske kuće. Za svečenika ga je, 23. lipnja 1963. godine, zaredio u krakovskoj katedrali tadašnji nadbiskup Karol Wojtyla. Dziwisz je diplomirao teologiju (1967.), a 1981. je doktorirao teologiju s radnjom o kultu svetog Stanislawa, biskupa u Krakowu do koncila u Trentu. Od 1966. do 1978. Dziwisz je bio posebni tajnik krakovskog nadbiskupa, te je s Wojtylom došao i u Rim kao osobni Papin tajnik (1978. - 2005.).

Dziwisza će Papa, nakon današnjeg imenovanja, na slijedećem službenom imenovanju kardinala, odjenuti u crvenu kardinalsku odoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙