FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U petak i subotu u Zagrebu Forum njemačke zaklade Bertelsmann

ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - U Zagrebu će se u petak i subotuodržati Forum njemačke zaklade Bertelsmann na kojem će uglednipolitičari iz Hrvatske, regije i Europe govoriti o perspektivamazemalja jugoistočne Europe na putu u EU i krizi u koju je dospjelaUnija nakon francuskog i nizozemskog odbacivanja europskog ustava,rečeno je u četvrtak u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova ieuropskih integracija.
ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - U Zagrebu će se u petak i subotu održati Forum njemačke zaklade Bertelsmann na kojem će ugledni političari iz Hrvatske, regije i Europe govoriti o perspektivama zemalja jugoistočne Europe na putu u EU i krizi u koju je dospjela Unija nakon francuskog i nizozemskog odbacivanja europskog ustava, rečeno je u četvrtak u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

"Perspektive zemalja jugoistočne Europe na putu prema EU-u i njihova politička transformacija najvažnije je pitanje ove konferencije, pa očekujemo da naglasci s nje budu značajan doprinos toj temi koja nas sve najviše zanima", rekao je na konferenciji za novinare državni tajnik u MVPEI Gordan Bakota.

Forum pod nazivom Jugoistočna Europa na putu u Europsku uniju u petak će govorom dobrodošlice otvoriti hrvatski premijer Ivo Sanader, nakon kojega će dokument strategije sudionicima predstaviti predsjedatelj konferencije Werner Weidenfeld, a raspravu o prvoj temi "Proširenje na jugoistok - slijedeći korak prema europskom jedinstvu" zaključit će predsjednik austrijske vlade Wolfgang Schuessel.

Poslijepodnevni program predviđa raspravu na temu "Proces proširenja - iskustva koja treba podijeliti" na kojem će uvodno govoriti predsjedatelj OESS-a i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. Nakon njega, skupu će se obratiti hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Konferencija će završiti u subotu raspravom na temu "Strategije na putu prema europskoj integraciji i politička transformacija u jugoistočnoj Europi" na kojoj će uvod dati predsjednik RH Stjepan Mesić. Među govornicima su koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek, i posebni predstavnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i voditelj Misije UN-a na Kosovu Soeren Jessen - Petersen.

Skup će se baviti i gospodarskom dimenzijom proširenja EU-a na jugoistok Europe, pa će tijekom dva dana skupa svoj doprinos dati predsjedatelj Nadzornog odbora njemačkog koncerna Siemens Heinrich von Pierer, predsjedatelj Federacije grčkih industrija Ulysses Kyriakopulos, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Emil Tedeschi i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Ravnatelj Zaklade Bertelsmann Cornelius Ochmann novinarima je rekao kako je Zaklada iznimno zadovoljna pripremama konferencije koju je umjesto u Berlinu, gdje se redovito održava svake godine, ovaj put odlučila organizirati u Zagrebu, "jer se želi pozabaviti problemima i izazovima s kojima se zemlje regije susreću u procesu pristupa EU-u upravo ovdje na mjestu događaja".

Osim političara i gospodarstvenika na zagrebačkoj će konferenciji sudjelovati i niz stručnjaka iz cijele Europe koji će s hrvatskim dužnosnicima razgovarati i o aktualnoj krizi u koju je ušla EU nakon što su Francuska i Nizozemska na referendumu odbacile europski ustav, rekao je Ochmann.

"Kriza izvorno nije trebala biti temom ovog foruma, ali što je - tu je. Perspektive Hrvatske i regije na putu u Uniju najvažnija su tema skupa, ali će se u pozadini razgovarati i o krizi u Uniji čiji je ustav doveden u pitanje, to od Unije zahtijeva da počne djelovati, a smatramo da je ovo pravi trenutak da se o tome počne razgovarati", rekao je novinarima Ochmann.

Državni tajnik u MVPEI Bakota rekao je kako je održavanje konferencije dio primjene plana Ministarstva i Vlade o održavanju što većeg broja važnih međunarodnih skupova u Hrvatskoj i nastavak težnji da se u žiži zanimanja održi "mantra" o ulasku Hrvatske u Uniju, te principijelne hrvatske politike da u Uniji želi vidjeti cijelu regiju.

Zaklada Bertelsmann osim političkog djelovanja veliku pozornost posvećuje i kulturi pa će skup u Zagrebu u petak obogatiti i organizacijom koncerta četiriju pobjednika uglednog međunarodnog natjecanja mladih pjevača "Novi glasovi", koja se organizira svake dvije godine na kojem će sudjelovati i jedna mlada nadarena hrvatska sopranistica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙