FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tjedna najava događaja - svijet - za tjedan od 30. svibnja do 5. lipnja

ZAGREB, 29. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 30. svibnja do 5. lipnja.
ZAGREB, 29. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 30. svibnja do 5. lipnja.

PONEDJELJAK, 30. svibnja

------------------------

ZAGREB - Drugog i završnog dana posjeta Hrvatskoj ministar vanjskih poslova Kraljevine Belgije Karel de Gucht sastat će se s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović. Glavne teme razgovora bit će bilateralna pitanja, te pridruživanje Hrvatske euro-atlantskim integracijama.

Dvoje ministara potpisat će sporazum između RH i Belgije o zapošljavanju članova obitelji diplomatskog i konzularnog osoblja te Zajedničku izjavu o sufinanciranju dvaju projekata u istočnoj Sloveniji. Izjave za novinare održat će se u 9:15 sati u Velikoj auli MVPEI-a, Trg N.Š. Zrinskog 7-8.

KIŠINJEV - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovat će u dvodnevni službeni posjet Republici Moldovi na poziv moldavskog predsjednika Vladimira Voronjina. Prvog dana posjeta Mesić će razgovarati sa svojim domaćinom i s predsjednikom moldavske Vlade Vasileom Tarlevim, a bit će potpisana i dva međunarodna ugovora - o carinama i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Razgovori će biti usredotočeni na mogućnosti unapređenja sveukupnih bilateralnih odnosa, te na regionalna i globalna pitanja od obostranog interesa.

ŠANGAJ - Premijer Ivo Sanader sudjelovat će na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu u Šangaju čime završava njegov višednevni posjet Kini.

LJUBLJANA - Nastavak zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a. Glavne teme su postkonfliktne operacije u Afganistanu i Iraku, te terorizam.

BERLIN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder razgovarat će sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

BEOGRAD - Specijalni sud za borbu protiv organiziranog kriminala nastavlja suđenje optuženima za ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine. Za taj su zločin optuženi Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, te pripadnici te jedinice, kao i Radomir Marković, bivši načelnik Službe sigurnosti MUP-a Srbije i haaški optuženik Nebojša Pavković, dok je protiv bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića postupak izdvojen. Suđenje će trajati tjedan dana, do 3. lipnja.

TOKYO - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovat će u posjet Japanu.

UTORAK, 31. svibnja

-------------------

KIŠINJEV - Drugog i završnog dana službenog posjeta Moldovi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastat će se s predsjednikom moldavskog parlamenta Marianom Lupuom i posjetit će ministarstvo za informatički razvoj.

LJUBLJANA - Na poziv predsjednika vlade Janeza Janše u posjet Sloveniji dolazi glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

LJUBLJANA - Završava višednevno zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a plenarnom sjednicom na kojoj će se sudionicima među ostalim obratiti i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer. Na kraju rada zasjedanja očekuje se donošenje više rezolucija, među kojima i ona u kojoj se vlasti u Uzbekistanu pozivaju da dopuste istragu o nedavnim sukobima u kojima je poginuo veći broj demonstranata.

DEN HAAG - Nastavlja se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em.

STOCKHOLM - Zatvaranje drugog i posljednjeg reaktora nuklearne centrale u Barsebacku.

RANGUN - Druga godišnjica uhićenja mianmarske oporbene čelnice i dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi koja se još uvijek nalazi u kućnom pritvoru.

SRIJEDA, 1. lipnja

------------------

ZAGREB - Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski doputovat će u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj gdje će se sastati sa svojim domaćinom, hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, i drugim visokim dužnosnicima

DEN HAAG - Pred Haškim sudom održat će se statusna konferencija u predmetu Čermak i Markač. Ivan Čermak, zapovjednik Zbornog mjesta Knin nakon Oluje, i Mladen Markač koji je zapovjedao Specijalnom policijom MUP-a u operaciji, optuženi su veljači 2004. po sedam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene protiv srpskih civila u Kninskoj krajini tijekom i nakon operacije Oluja, od početka kolovoza do 15. studenoga 1995. ICTY su se predali 11. ožujka a idućeg su dana na prvom pojavljivanju odbacili sve optužbe. Početkom prosinca 2004. pušteni su na slobodu do početka suđenja.

BEOGRAD - Počinje suđenje Saši Radaku zvanog Cetinje, optuženom za ratne zločine na Ovčari 1991., pred Specijalnim sudom za ratne zločine. On je posljednji uhićen u ožujku, a optužen je u travnju ove godine. Vijeće Specijalnog suda zasad nije prihvatilo prijedlog Specijalnog tužiteljstva da postupak protiv Radaka pripoji postupku koji se od ožujka prošle godine vodi protiv 16 optuženih pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja.

WASHINGTON - State Department će objaviti peto godišnje izvješće o trgovini ljudima u svijetu.

DEN HAAG - Nastavlja se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em.

NIZOZEMSKA - Referendum o novom ustavu Europske unije.

ČETVRTAK, 2. lipnja

-------------------

BEOGRAD - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte doputovat će u kratki posjet Beogradu. Prema najavama, ona će se u Beogradu sastati s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, te ministrom za ljudska i manjinska prava SCG i predsjednikom Savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom Rasimom Ljajićem.

ZAGREB - Nakon Beograda glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte dolazi u posjet Hrvatskoj. Njezin je domaćin ovog puta premijer Ivo Sanader s kojim će razgovarati o slučaju Gotovina, Vladinom Akcijskom planu i prebacivanju određenih predmeta iz Haaga.

DEN HAAG - Nastavlja se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em.

PETAK, 3. lipnja

----------------

ZAGREB/SARAJEVO - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte nastavlja posjet Hrvatskoj nakon kojeg navečer putuje u posjet BiH.

ZAGREB - Forum Bertelsman, ugledan međunarodni politički i poslovni skup koji se održava u organizaciji njemačke zaklade Bertelsmann, počinje s dvodnevnim radom pod nazivom "Jugoistočna Europa na putu u Europsku uniju". Forum se održava u Preporodnoj dvorani HAZU-a u Opatičkoj 18. Na svečanom otvaranju govorit će premijer Ivo Sanader.

BEOGRAD - Nastavlja se suđenje Saši Radaku, koje je počelo u srijedu, pred Specijalnim sudom za ratne zločine. Prema neslužbenim najavama, suđenje bi moglo biti zatvoreno za javnost u petak, jer bi svoje iskaze trebala dati dvojica svjedoka-pokajnika, koja su svjedočila i u postupku protiv 16 ranije optuženih za zločin na Ovčari 1991. godine.

SUBOTA, 4. lipnja

-----------------

ZAGREB - Drugi i završni dan rada Foruma Bertelsman, uglednog međunarodnog političkog i poslovnog skupa koji se održava u organizaciji njemačke zaklade Bertelsmann pod nazivom "Jugoistočna Europa na putu u Europsku uniju". Forum se održava u Preporodnoj dvorani HAZU-a u Opatičkoj 18. Na forumu će svoje izlaganje održati predsjednik Stjepan Mesić.

MADRID - Prosvjed Udruge žrtava terorizma protiv odluke parlamenta da ovlasti španjolsku vladu da pokrene dijalog s ETA-om.

NEDJELJA, 5. lipnja

-------------------

- Svjetski dan okoliša

BERN - Referendum o ulasku Švicarske u Schengensku zonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙