FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzbekistanska pobuna: Rusija optužuje talibane i Čečene

MOSKVA, 2. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Rusija posjeduje informacije premakojima su talibani i "čečenski teroristi" bili umiješani u pobunu od13. svibnja, koju su uzbekistanske vlasti ugušile, izjavio je učetvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
MOSKVA, 2. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Rusija posjeduje informacije prema kojima su talibani i "čečenski teroristi" bili umiješani u pobunu od 13. svibnja, koju su uzbekistanske vlasti ugušile, izjavio je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Imamo informaciju prema kojoj islamski ekstremisti iz Islamskog pokreta Uzbekistana (MIO), tj. onog što je ostalo od talibana i nekoliko čečenskih terorista, imaju veze s događajima u Uzbekistanu", kazao je šef diplomacije u Vladivostoku, na ruskom Dalekom istoku, gdje je stigao na sastanak s kineskim i indijskim kolegom.

Uzbekistanske vlasti optužile su Hizbi Tahrir, islamistički pokret koji se smatra pacifističkim i ima sjedište u srednoj Aziji, da je kriv za pobunu u Andidžanu, na istoku Uzbekistana.

MIO, radikalan islamistički pokret, optužen je od predsjednika Islama Karimova da stoji iza najsmrtonosnijih atentata zadnjih godina u Uzbekistanu.

Prema najnovijih službenim podacima, 173 osobe umrle su u nemirima u Andidžanu, na istoku zemlje. No, podaci koje pružaju nezavisni svjedoci i organizacije za zaštitu ljudskih prava puno su teži, i kreću se od 500 do više od tisuću mrtvih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙