FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pobuna u Uzbekistanu: 9 ubijenih i 34 ranjena

ZAGREB/TAŠKENT, 13. svibnja 2005. (Hina) - Devet je osoba poginulo, a34 su ranjene u sukobima koje su potaknuli naoružani pobunjenici ugradu Andijanu na istoku Uzbekistana zbog čega je susjedni Kirgistanzatvorio granicu duž te zemlje, javljaju u petak agencije dodajući dase vode pregovori s pobunjenicima.
ZAGREB/TAŠKENT, 13. svibnja 2005. (Hina) - Devet je osoba poginulo, a 34 su ranjene u sukobima koje su potaknuli naoružani pobunjenici u gradu Andijanu na istoku Uzbekistana zbog čega je susjedni Kirgistan zatvorio granicu duž te zemlje, javljaju u petak agencije dodajući da se vode pregovori s pobunjenicima.

U sukobima je ubijeno devet, a ranjene su 34 osobe, objavilo je uzbekistansko predsjedništvo, a prenijele ruske agencije.

"Skupina oružanih kriminalcaca napala je noćas policijsku postaju i vojnu potrojbu", rekao je za Reuters dužnosnik uzbečkog ministarstva vanjskih poslova. "Oružana skupina koja je počinila te zločine u ovom je trenutku opkoljena na dvije lokacije i pregovori su u tijeku", kazao je.

Pobunjenici su noću na petak nasilno preuzeli dobro čuvani zatvor i oslobodili 2.000 zatvorenika i sjedište pokrajinske vlasti u Andijanu u dolini Fergana, podsjeća francuska agencija France presse.

Izraelski držani radio izvijestio je u međuvremnu o neuspjelom pokušaju samoubilačkog atentata na veleposlanstvo Izraela u Taškentu kazavši da je samoubojicu ubio čuvar prije nego je eksplodirala naprava koju je nosio. Tu je vijest potvrdila i lokalna agencija Fergana, no naknadno se ispostavilo, prenio je američki Associated presse, da je policija usmrtila muškarca pogrešno ocijenivši da je on samoubojica.

Policija je zatvorila ulice oko veleposlanstva.

Kirgistan je u petak zatvorio granicu s Uzbekistanom zbog nemira u susjednoj državi gdje su pobunjenici preuzeli kontrolu nad gradom Andijanom, na istoku zemlje, izjavio je kirgistanski glasnogovornik pogranične službe.

"Od petka ujutro ulaz u kirgistanski teritorij iz Uzbekistana je zabranjen", kazala je Gulmira Boruaeva. Sigurnost je pojačana duž granice i na jugu Kirgistana, rekla je ona.

Režim Askara Akajeva, prvog predsjednika Kirgistana iz postsovjetskog razdoblja, srušen je u ožujku nakon prosvjeda oporbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙