FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katzav: teroristi bi se služili neonacistima za napade

BERLIN, 31. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Izraelski predsjednik MosheKatzav upozorio je u utorak da terorističke skupine možda planirajuupotrebu sve jačih neonacističkih grupa za izvođenje napada u Europi.
BERLIN, 31. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Izraelski predsjednik Moshe Katzav upozorio je u utorak da terorističke skupine možda planiraju upotrebu sve jačih neonacističkih grupa za izvođenje napada u Europi.

Katzav je u govoru pred njemačkim parlamentom izrazio zabrinutost zbog "jačanja neonacističkih snaga" koje su, prema njegovim riječima, "svo čvršće ukorijenjene u njemačkome društvu".

"Nemojmo se iznenaditi kada terorističke organizacije upotrijebe neonaciste za izvođenje terorističkih napada", rekao je izraelski predsjednik.

Katzav je naglasio da su radikalne islamističke snage sa sjedištem u Europi "u savezu" s desničarskim i ljevičarskim ekstremistima koji raspiruju i antisemitizam i anticionizam.

"Svjedoci smo danas vala uspona antisemitizma kakav nije viđen od kraja Drugoga svjetskog rata...", rekao je Katzav.

Prema podacima njemačkoga ministarstva unutrašnjih poslova, broj prijavljenih prekršaja povezanih s antisemitizmom porastao je u Njemačkoj s 1226 u 2003. na 1346 u 2004., no zasad u toj zemlji nema očitih dokaza veze između islamističkih terorista i neonacista.

U svom govoru u njemačkom parlamentu Katzav je kazao i da između Izraela i Irana nema sukoba interesa i da Teheranu ne treba nuklearno oružje, budući da nema neprijatelja koji bi ugrožavali njegovo postojanje.

"Nuklearno oružje za Iran predstavlja izravnu prijetnju Izraelu i čitavom Bliskom Istoku, ali i europskim državama", rekao je Katzav. Rođen u Iranu, Izraelski je predsjednik istaknuo visoke domete iranske kulture i povijesti. "Moja je obitelj živjela 100 generacija u Iranu nakon što su nas istjerali iz Jeruzalema", rekao je Katzav. Međutim, Iran je odabrao postati odlučnim neprijateljem Izraela i pružiti potporu terorizmu na Bliskom istoku, istaknuo je Kaztav. Pružajući maslinovu grančicu, izraelski je rpedsjednik dodao: "Izrael nema sukoba interesa s Iranom. Nemamo zajedničku granicu."

Izraelski je predsjednik u posjetu Njemačkoj gdje se sastao s kancelarom Gerhardom Schroederom, predsjednikom Horstom Koehlerom i čelnicima njemačke židovske zajednice koja se od 1990. utrostručila zbog imigracije s područja bivšega Sovjetskog Saveza i sada ima više od stotinu tisuća pripadnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙