FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudan izdao nalog za uhićenje predsjednika Liječnika bez granica

KARTUM , 30. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Sudan je izdao nalog zauhićenje predsjednika državne humanitarne agencije Liječnici bezgranica (MSN) Paula Foremana jer je objavio izvješće o stotinamaslučajeva silovanja u Darfuru, izvijestio je u ponedjeljak državnitužitelj.
KARTUM , 30. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Sudan je izdao nalog za uhićenje predsjednika državne humanitarne agencije Liječnici bez granica (MSN) Paula Foremana jer je objavio izvješće o stotinama slučajeva silovanja u Darfuru, izvijestio je u ponedjeljak državni tužitelj.

"Zbog lažnog izvješća o silovanjima u području Darfura objavljenog u ožujku izdali smo nalog za uhićenjem predsjednika državne humanitarne agencije Liječnici bez granica", izjavio je sudanski državni tužitelj Mohamed Farid.

Nizozemac Paul Foreman u ožujku je objavio izvješće u kojemu navodi kako liječnici angažirani u Darfuru posjeduju medicinske dokumente o oko 500 slučajeva silovanja u razdoblju od 4 i pol mjeseca. Službeni Sudan opovrgava informacije o silovanjima u Darfuru,

Foreman je za Reuters izjavio kako još nije dobio nalog za uhićenje, a tužitelj Farid objasnio je kako će mu biti uručen čim to bude moguće, jer se nalog mora predati osobno.

Farid je također kazao kako su vlasti od humanitarne agencije na čelu s Foremanom već nekoliko puta zatražile dokaze na kojima se temelji njegovo izvješće, no, "agencija ih je odbila predati, na temelju čega je zaključeno da je izvješće lažno".

"Ako oni nama ne predaju dokumente mi ćemo njih predati sudu koji će ih optužiti za objavljivanje lažnih izvješća što će sigurno globalno naškoditi miru", rekao je Farid dodavši kako bi djelatnici MSF-a mogli dobiti kaznu izdržavanja zatvora u trajanju od maksimalno tri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙