FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet- za ponedjeljak, 30. svibnja

ZAGREB, 29. svibnja 2005. (Hina) - Najava važnijih događaja iz svijetaza ponedjeljak, 30. lipnja
ZAGREB, 29. svibnja 2005. (Hina) - Najava važnijih događaja iz svijeta za ponedjeljak, 30. lipnja

KIŠINJEV - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovat će u dvodnevni službeni posjet Republici Moldaviji na poziv moldavskog predsjednika Vladimira Voronjina. Prvog dana posjeta Mesić će razgovarati sa svojim domaćinom i s predsjednikom moldavske Vlade Vasileom Tarlevim, a bit će potpisana i dva međunarodna ugovora - o carinama i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

ŠANGAJ - Hrvatski premijer Ivo Sanader otvara u ponedjeljak u Šangaju hrvatsko-kineski poslovni forum na kojem će se razmatrati mogućnosti uspostave dugoročne i stabilne gospodarske suradnje između Hrvatske i Kine. U Šangaju, glavnom središtu kineskog gospodarskog uspona, hrvatski će gospodarstvenici s potencijalnim kineskim partnerima razmotriti mogućnosti suradnje na zajedničkim projektima koji bi trebali otvoriti vrata velikog kineskog tržišta hrvatskom gospodarstvu i potaknuti kineska ulaganja u Hrvatsku.

ZAGREB - Drugog i završnog dana posjeta Hrvatskoj ministar vanjskih poslova Kraljevine Belgije Karel de Gucht sastat će se s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović. Glavne teme razgovora bit će bilateralna pitanja, te pridruživanje Hrvatske euro-atlantskim integracijama. Dvoje ministara potpisat će sporazum između RH i Belgije o zapošljavanju članova obitelji diplomatskog i konzularnog osoblja te Zajedničku izjavu o sufinanciranju dvaju projekata u istočnoj Slavoniji. Izjave za novinare održat će se u 9:15 sati u Velikoj auli MVPEI-a, Trg N.Š. Zrinskog 7-8.

BRUXELLES - Hrvatska obrtnička komora (HOK) u ponedjeljak otvara svoj prvi međunarodni ured u Bruxellesu, u zgradi sjedišta Europske udruge obrtnika, malih i srednjih poduzetnika -

UEAPME. Svečanosti otvorenja bit će nazočni glavni tajnik UEAPME Hans-Werner

Muller, glavni pregovarač Hrvatske s Europskom unijom (EU) Vladimir Drobnjak, pomoćnik ministrice vanjskih poslova Vlade RH David Sopta, pomoćnici ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Vlade RH Ivan Bračić i Leo Begović, kao i predsjednik HOK-a Stjepan Šafran. Kako je Hrvatska i formalno postala kandidatkinja za ulazak u Europsku uniju, HOK želi unaprijediti poslovnu suradnju s UEAPME i zemljama članicama EU.

LJUBLJANA- Nastavlja se proljetno zasjedanje parlamentarne skupštine NATO-a na kojem sudjeluje oko 700 predstavnika država članica tog saveza, te predstavnici drugih europskih i međunarodnih institucija. Hrvatsko izaslanstvo na zasjedanju vodi šef izaslanstva RH pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić. Glavne teme zasjedanja su budućnost NATO-a, obnova u Iraku i Afganistanu, međunarodni terorizam, odnosi NATO-a i Europske unije, Palestina, srednja Azija i drugo.

BERLIN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder razgovarat će sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

BEOGRAD - Specijalni sud za borbu protiv organiziranog kriminala nastavlja suđenje optuženima za ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine. Za taj su zločin optuženi Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, te pripadnici te jedinice, kao i Radomir Marković, bivši načelnik Službe sigurnosti MUP-a Srbije i haaški optuženik Nebojša Pavković, dok je protiv bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića postupak izdvojen. Suđenje će trajati tjedan dana, do 3. lipnja.

TOKIO - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovat će u posjet Japanu.

DEŽURNI UREDNICI:

noć: Bernard Ćavar

prijepodne: Darko Vlahović

poslijepodne: Sonja Djerasimović

večer: Domagoj Janković

tel: +385 1 4808 645

fax: +385 1 4808 822

email: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙