FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filipinski pobunjenici traže otkupninu za japanske veterane

TOKIO, 29. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Filipinski pobunjenici traže odjapanskih vlasti otkupninu za dvojicu bivših vojnika japanske carskevojske koji su ostali na otocima nakon njezina poraza 1945. godine,objavio je u nedjelju list Mainichi Shimbun.
TOKIO, 29. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Filipinski pobunjenici traže od japanskih vlasti otkupninu za dvojicu bivših vojnika japanske carske vojske koji su ostali na otocima nakon njezina poraza 1945. godine, objavio je u nedjelju list Mainichi Shimbun.

Gerilci, koji nadziru dio južnog otoka Mindanao gdje se nalaze vojnici, traže 25 milijuna jena (232.000 američkih dolara), rekao je jedan japanski poslovni čovjek koji je otkrio postojanje dvojice staraca. List ne precizira drži li se bivše vojnike protiv njihove volje.

Drugi list, Tokio Shimbun, navodi, međutim, da su gerilci već pristali pustiti dvojicu staraca, prema jednom neimenovanom posredniku koji tvrdi da je s njima u kontaktu.

Izvor je kazao da će organizirati susret s dužnosnicima japanskog veleposlanstva početkom idućeg tjedna.

Tokio je na Mindanao poslao visokog dužnosnika da provjeri tvrdnje japanskog tiska o postojanju dvojice staraca. Riječ je navodno o veteranima 30. divizije carske vojske: Yoshio Yamakawi (87) i Tsuzuki Nakauchiju (85).

Smatralo ih se poginulima, a prema pisanju japanskog tiska pronašao ih je jedan japanski državljanin koji prikuplja ostatke vojnika ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙