FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koizumi u Moskvi, Japan i Rusija i dalje formalno u ratu

TOKIO, 8. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Japanski premijer JunichiroKoizumi posjetit će u nedjelju Moskvu kako bi uz još pedesetaksvjetskih čelnika nazočio svečanom obilježavanju 60. obljetnicesovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom, no Japan tek morapotpisati mirovni sporazum sa svojim sjevernim susjedom kako bi islužbeno okončao neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata.
TOKIO, 8. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Japanski premijer Junichiro Koizumi posjetit će u nedjelju Moskvu kako bi uz još pedesetak svjetskih čelnika nazočio svečanom obilježavanju 60. obljetnice sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom, no Japan tek mora potpisati mirovni sporazum sa svojim sjevernim susjedom kako bi i službeno okončao neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata.

Uzrok tomu je spor oko četiri Kurilska otoka koje je Sovjetski Savez zauzeo nakon što je 8. kolovoza 1945. objavio rat Japanu. Izvedena samo dva dana nakon bacanja atomske bombe na Hirošimu, invazija je pridonijela porazu Japana i okončanju rata na svim frontama.

Iako se Koizumi nedavno ispričao za sve japanske ratne zločine, dužnosnici u Moskvi ne očekuju nove isprike.

"Rusija je bila ta koja je izvršila invaziju na Japan, a ne Japan na Rusiju", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Akira Chiba.

Spor oko Kurilskog otočja toliko opterećuje rusko-japanske odnose da se dvije strane nisu mogle dogovoriti ni oko posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Japanu.

Napredak izostaje i oko važnog sibirskog naftovoda. Japanski mediji objavili su prošlog mjeseca da će Rusija vjerojatno izgraditi naftovod prema Kini prije naftovoda prema Japanu.

Putin i Koizumi trebali bi se sastati u ponedjeljak, prvi put od studenoga prošle godine, i analitičari očekuju da bi se sastanak mogao pozitivno odraziti na bilateralne odnose. Bilo kakav napredak u bilateralnim odnosima smatraju dobrodošlim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙