FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Den Haag: Završena konferencija Eureke

DEN HAAG, 27. svibnja 2005. (Hina) - Prihvaćanjem rezolucije u kojoj seističe važna uloga Eureke kao mreže koja potiče istraživanja i razvojorijentiran prema tržištu za ostvarivanje ciljeva istaknutih uLisabonskoj strategiji, u Den Haagu je u petak poslijepodne završenaMeđuparlamentarna konferencija Eureke.
DEN HAAG, 27. svibnja 2005. (Hina) - Prihvaćanjem rezolucije u kojoj se ističe važna uloga Eureke kao mreže koja potiče istraživanja i razvoj orijentiran prema tržištu za ostvarivanje ciljeva istaknutih u Lisabonskoj strategiji, u Den Haagu je u petak poslijepodne završena Međuparlamentarna konferencija Eureke.

Lisabonska strategija je u ovome trenutku važnija no što je ikada bila, istaknuo je član nizozemskog parlamenta Kris Douma koji je danas predsjedavao konferencijom.

Da bi se mogla ostvariti ta strategija, čiji se ciljevi mogu kratko sažeti kao izgradnja Europe u gospodarstva temeljenog na znanju i konkurentnog na svjetskoj razini, u rezoluciji se ističe potreba za sinergijom svih europskih programa u području znanosti, tehnologije i istraživanja što se posebice odnosi na sedmi okvirni program Europske unije (EP7) koji se još usuglašava.

Na nužnost suradnje na europskoj razini u četvrtak je ukazao i povjerenik Europske komisije za znanost i istraživanje Janez Potočnik koji smatra da se na europskoj razini mora uvidjeti da se za sustav znanosti i istraživanja treba izdvojiti više novca. S tim u vezi, podsjetio je da je zatražio udvostručenje sredstava za znanost i istraživanja u proračunu Europske unije.

U rezoluciji se naglašava i potreba poticanja istraživanja u malim i srednjim tvrtkama i potvrđuje da je u tomu EUREKA uzor zbog načina rada koji se odlikuje jednostavnošću pristupa programima i minimalne administracije.

Zato se u rezoluciji pozivaju sve zemlje članice Eureke, odnosno njih 35, te Europska unija koja je kao institucija članica Eureke, da Eureku snažno financijski podupru. Istaknuta je i zadaća sudionika konferencije - članova parlamenata zemalja članica - da se u svojim nacionalnim parlamentima aktivno zauzmu da se te preporuke istaknute u Rezoluciji i provedu.

Na konferenciji, što se održala u Nizozemskoj koja godinu dana predsjeda Eurekom, rečeno je da se članice moraju zauzeti za inovativan pristup u traženju novih izvora financiranja ako doista žele da Europa postane svjetski konkurentna. S tim u vezi, posebice je pak naglašen veliki napredak koji je na području visoke tehnologije ostvarila Kina.

Osim toga, na haškoj je konferenciji Eureka obilježila i dva desetljeća djelovanja koja su pokazala, ocijenio je Kris Douma, da je Eureka doista uspješan projekt. Tu je ocjenu potkrijepio podatcima o 40-postotnom sudjelovanju malih i srednjih tvrtki u svim dosadašnjim programima Eureke te o 70-postotnom učešću industrije u njihovu financiranju.

Republika Hrvatska u punopravnome je članstvu Eureke od lipnja 2000. i do sada je sudjelovala u ukupno 24 projekata od kojih je devet završeno, a 15 ih je u tijeku.

U radu konferencije sudjelovala je i nacionalna koordinatorica Eureke za Hrvatsku Gordana Prutki-Pečnik, ali u hrvatskome izaslanstvu nije bio ni jedan zastupnik Hrvatskoga sabora.

U lipnju ove godine Nizozemsku će na čelu Eureke zamijeniti Češka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙