FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trg sportova postao Trg Krešimira Ćosića

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Trg sportova od srijede, 25.svibnja, nosi ime jednog od najboljih amaterskih košarkaša svihvremena Krešimira Ćosića.
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Trg sportova od srijede, 25. svibnja, nosi ime jednog od najboljih amaterskih košarkaša svih vremena Krešimira Ćosića.

"Imenovanje Trga Krešimira Ćosića, naša je moralna obveza prema liku i djelu čovjeka koji je primjeran uzor svim našim mladim generacijama", istaknuo je prije otkrivanja ploče na Trgu, na kojem se nalaze značajni sportski objekti kao Dom sportova, Zimsko plivalište Mladosti i sjedište Hrvatskog olimpijskog odbora, dogradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Prigodnu ploču s nazivom novog trga u nazočnosti supruge Ljerke, kćerke Ive i sina Petra Krešimira te brojnih prijatelja, sportskih djelatnika, bivših i sadašnjih košarkaša zajedno su otkrili suigrači i prijatelji Krešimira Ćosića - Rato Tvrdić, Nikola Plećaš i Ivan Valek.

Na prigodnoj svečanosti, kojom je obilježena deseta godišnjica smrti legendarnog košarkaša javnosti je predstavljena monografija "Krešo - legenda o Krešimiru Ćosiću" u kojoj je poznati sportski novinar Neven Bertičević na 168 stranica i 128 slika podsjetio na Krešino košarkaško vizionarstvo, ali i na sve ono što je postigao na ostalim životnim područjima.

Krešimir Ćosić rodio se 26. studenoga 1948. u Zagrebu, ali je svoje prve košarkaške korake napravio u Zadru, s kojim kao 17-godišnjak 1965. osvaja prvu titulu prvaka Jugoslavije, a isti je naslov osvojio i 1967. i 1968. godine. Nakon Zadra od 1969. do 1973. nastavio je karijaru u SAD, gdje je nastupajući za Sveučilište Brigham Young stekao status najboljeg europskog igrača i prvog koji je dobio poziv za nastup u NBA. Nastupio je za Cibonu, a igrao je i u Sloveniji i Italiji. Državno prvenstvo je osvojio šest puta, a Kup četiri puta. Godine 1982. s Cibonom osvaja Kup pobjednika kupova, a s državnom reprezentacijom za koju je prvi puta zaigrao s 20 godina nastupio je čak 303 puta i osvojio tri europska i dva svjetska prvenstva, te srebrne olimpijske medalje u Meksiku 1968. i Montrealu 1976., a u Moskvi 1980. okitio se zlatnom medaljom. Proglašavan je najboljim igračem EP-a 1971. i 1975. godine.

Ujedno je prikazan i 40-minutni film "Čovjek ispred vremena" autora Slavka Cvitkovića, producenta Milivoja Omašića i režisera Dražena Iričanina. Na ponos hrvatskog športa, Krešimir Ćosić je 1996. godine uvršten u košarkašku Kuću slavnih.

Ćosić je bio istinski borac za samostalnu Hrvatsku, pa je koristeći svoje sportske i političke veze u SAD u hrvatskom veleposlanstvo u Washingtonu u mnogome pridonio da istina o Hrvatskoj u ratnim godinama prodre u taj najutjecajniji dio svijeta. Nakon kratke i teške bolesti umro je 25. svibnja 1995. u 47. godini u Baltimoreu. Od 1998. godine u njegovu čast hrvatski košarkašku Kup nosi ime Krešimira Ćosića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙