FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kolinda Grabar-Kitarović na sastanku ministara EAPC-a

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslovai europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje u srijeduna neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Euroatlantskogpartnerskog vijeća (EAPC) koji se održava u Aareu u Švedskoj,priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje u srijedu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Euroatlantskog partnerskog vijeća (EAPC) koji se održava u Aareu u Švedskoj, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatska ministrica održala je izlaganje na panelu pod nazivom "Usklađeno raditi na Balkanu i šire - kako suradnja među institucijama može učiniti svijet sigurnijim", dodaje se u priopćenju.

Tijekom sastanka Euroatlantskog partnerskog vijeća (EAPC) Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila napredak regije u sigurnosnom pogledu te izrazila zadovoljstvo aktivnostima i reformama koje su učinjene kroz Akcijski plan za članstvo (MAP) i proces stabilizacije i pridruživanja, kaže su u priopćenju.

Ministrica je kazala kako se ti mehanizmi zajedno s perspektivom punopravnog članstva u Europskoj uniji i NATO-u pokazuju kao katalizator u zemljama jugoistočne Europe pri implementaciji političkih, ekonomskih i institucionalnih reformi.

Kako se navodi u priopćenju, ministrica je rekla i da se postignuća i napredak u provedbi reformi trebaju procjenjivati na individualnim temeljima, a regionalna suradnja kao važna komponenta stabilnosti u regiji, treba se zasnivati na zajedničkom cilju - članstvu u euroatlantskim integracijama.

Hrvatska je odlučna nastaviti podupiranje zemalja u regiji, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, a kao primjer dobre suradnje je i trilateralna suradnja između Hrvatske, Albanije i Makedonije u okviru Američko-jadranske povelje.

Na marginama EAPC-a hrvatska se ministrica sastala s makedonskom ministricom vanjskih poslova Ilinkom Mitrevom, albanskim ministrom vanjskih poslova Kastriotom Islamijem i podtajnikom za politička pitanja u State Departmentu Nicholasom Burnsom, kaže se u priopćenju.

Grabar-Kitarović je upoznala prisutne s aktivnostima i naporima koje Hrvatska provodi u ispunjavanju Akcijskog plana i odlučnošću Hrvatske da u potpunosti surađuje s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Den Haagu (ICTY). Sugovornici su naglasili važnost regionalne suradnje te izrazili očekivanje da će Hrvatska, Albanija i Makedonija biti pozvane u članstvo, a Nicholas Burns je izrazio želju za dobrim odnosima i kontaktima s zemljama regije te je najavio i skori posjet regiji, dodaje se u priopćenju.

Ministrica Grabar-Kitarović sastala se i s litvanskim ministrom vanjskih poslova Antanasom Valionisom i s estonskim ministrom vanjskih poslova Urmasom Paetom, kojima je zahvalila na potpori Litve i Estonije Hrvatskoj na putu u EU i NATO. Ministri su se složili kako nema otvorenih pitanja te potvrdili vrlo dobre odnose koje Hrvatska ima s Litvom i Estonijom, navodi se u priopćenju.

Oba su ministra naglasila kako je za njihove zemlje daljnje proširenje EU-a strateški važno i da početak pregovora o punopravnom članstvu u Uniji nije važan samo za Hrvatsku već je to jasan znak čitavoj regiji, ponudivši svoju tehničku pomoć i iskustvo stečeno tijekom pregovora za punopravno članstvo u EU-u i NATO-u, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙