FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Izbor vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Izbor vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Od posljedica eksplozije kamioneta-bombe u sjevernom Madridu, koja je uslijedila nakon telefonske dojave u srijedu ujutro, lakše su ozlijeđene tri osobe. Španjolski premijer Jose Luis Zapatero je oštro osudio napad, izjavivši kako je jedina opcija baskijske separatističke skupine ETA-e prestati s napadima, prenose agencije. Uredništvo baskijskog lista Gara, uobičajenog kanala što ga ETA koristi da bi obznanila da preuzima odgovornost za terorističke akcije, neposredno prije eksplozije primilo je anonimnu dojavu o predstojećem napadu. Eksplozija je odjeknula oko 9.30 po lokalnom vremenu, u blizini ureda lista El Pais bliskog socijalističkoj vladi. Napad se dogodio usred političke rasprave koja se vodi u zemlji o mogućnosti otvaranja pregovora s ETA-om, čiji bi cilj bio definitivan prekid njezine terorističke kampanje u kojoj je u posljednjih 38 godina poginulo više od 800 osoba.

ZAGREB - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer otvorio je u srijedu u okviru prvoga foruma o sigurnosti Euroatlantskoga partnerskoga vijeća (EAPC) koje se održava u švedskom gradu Aare, plenarnu sjednicu pod naslovom "Jamstvo sigurnosti: naš zajednički izazov". De Hoop Scheffer je naglasio, prenosi slovenska novinska agencija STA, da za očuvanje sigurnosti nisu dovoljni sastanci u vojnim zgradama i zatvorenim konferencijskim dvoranama, nego da je nužno i sudjelovanje civilnoga društva, od akademika do medija. Forum EAPC, posvećen sigurnosnim pitanjima, ponajprije na Balkanu, Kavkazu i u Srednjoj Aziji, počeo je u utorak neformalnom večerom, a na njemu sudjeluju visoki predstavnici država članica NATO-a, kao i njihovih partnera, predstavnici nevladinih organizacija, istraživačkih ustanova i parlamenata. Nakon plenarne sjednice trebale bi uslijediti četiri usporedne rasprave o situaciji na Balkanu, neriješenim europskim sukobima, partnerstvom NATO-a te o Srednjoj Aziji. Raspravu o pitanjima na Balkanu vodit će slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel kao predsjedavajući OESS-a. U radu panela pod nazivom "Usklađeno raditi na Balkanu i šire - kako suradnja među institucijama može učiniti svijet sigurnijim" sudjelovat će i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

KAIRO - Egipćani su u srijedu počeli glasovati na referendumu o promjenama ustava kojima se prvi put predviđa izravno biranje predsjednika na općim izborima između više kandidata, u prilikama jakih sigurnosnih mjera. Odaziv je, prenosi AFP, bio vrlo slab kod otvaranja birališta u 9 sati po mjesnom vremenu. Birališta se trebaju zatvoriti u 19 sati, a rezultate će objaviti ministar unutarnjih poslova Habib el-Adli u četvrtak. Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je bilo kakve prosvjede na dan izbora koji je radni dan. Policajci koji su zaduženi za osiguranje 54.000 biračkih mjesta ne smiju ulaziti u birališta. Oporba, koja je pozvala na bojkot referenduma, planira u Kairu i u unutrašnjosti organizirati prosvjede protiv dopuna Ustava koje odbacuju.

ZAGREB - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u srijedu je stigao u Washington gdje će u četvrtak prvi put u funkciji predsjednika Palestinske samouprave posjetiti Bijelu kuću te pokušati uvjeriti američkog predsjednika Georgea Busha da su Palestinci ozbiljni partneri kada je riječ o postizanju mira s Izraelcima, izvijestili su službeni izvori. To je prvi posjet jednog palestinskog predsjednika SAD-u od 2000., kada su bliskoistočni mirovni pregovori prekinuti nakon čega je izbilo nasilje. "Od SAD-a očekujemo jasno političko stajalište u pogledu primjene smjernica mirovnog plana te u pogledu ekonomske pomoći. Nadamo se da ćemo to uspjeti postići", rekao je Abas novinarima, aludirajući na bliskoistočni mirovni plan.

MOSTAR - Ministar za izbjeglice i ljudska prava u Vladi Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić izjavio je da će SCG "sve optuženike koji se nalaze na teritoriju Srbije i Crne Gore" izručiti Haškom tribunalu. Ljajić je to izjavio u utorak navečer bosanskohercegovačkoj redakciji TV Glasa Amerike. On je najavio da će Skupština državne zajednice SCG na idućoj sjednici donijeti Zakon o "zamrzavanju" imovine haških optužnika. "Haaški tribunal od Srbije i Crne Gore traži još šest ili sedam optuženika. Dvojica ili troojica optuženika se nalaze u Rusiji", rekao je Ljajić. On je istaknuo kako Vlada SCG traži pomoć od SAD i međunarodne zajednice na otkrivanju haaških optuženika i njihovu lociranju. SCG ne želi doći u poziciju u kojoj je Hrvatska da zbog jednog čovjeka trpi cijela zemlja i da joj bude zaustavljen put u europske i euroatlanske integracije, rekao je Ljajić, aludirajući na odbjeglog hrvatskog generala Antu Gotovinu.

BEOGRAD - Suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u srijedu nije održano, zbog nedolaska svjedoka koji su trebali, putem video-konferencijske veze, svjedočiti iz Županijskog suda u Zagrebu. Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak. Za ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice optuženo je 16 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava šešelja.

RIM - Albanski premijer Fatos Nano založio se, u razgovoru za talijanski list Corriere della Sera od srijede, za što hitnije pregovore o neovisnosti Kosova te je odbacio mogućnost stvaranja velike Albanije. "Potrebno je odmah započeti pregovore za dolazak do neovisnosti Kosova, pod uvjetom pune integracije i sigurnosti za Srbe na Kosovu. Samo tako će svi biti osigurani", rekao je Nano. "Albanska većina na Kosovu je mlada i umorna od nezaposlenosti koja dostiže 60 posto i mogla bi eksplodirati ako joj ne bismo pružili pomoć. S pregovorima u tijeku sve bi se izmijenilo", istaknuo je albanski premijer i potvrdio da razgovara i s čelnicima u Beogradu. Albanija podupire shemu dolaska do neovisnosti Kosova koju je načinio bivši talijanski premijer Giuliano Amato za račun Europske unije, rekao je albanski premijer.

ZAGREB - Predsjednik Republike Mađarske Ferenc Madl boravit će u petak, na poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, u kraćem radnom posjetu Zagrebu, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Predviđeno je da predsjednici Mesić i Madl rasprave bilateralne odnose, eurointegracijske procese, ali i neka regionalna pitanja. Mesić i Madl posljednji su se put sastali u studenome prošle godine kada su sudjelovali na obilježavanju Dana Hrvata u Mađarskoj u pograničnom gradu Nagykanizsi. Dvojica predsjednika su tada ocijenila da Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙