FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Huntington Turskoj predlaže da odustane od EU-a

ANKARA, 24. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Samuel Huntington, autorknjige "Sukob civilizacija", bestsellera koji predviđa sukob izmeđuzapada i islamskog svijeta, preporučio je u utorak Turskoj da se odEurope okrene prema svojim muslimanskim susjedima.
ANKARA, 24. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Samuel Huntington, autor knjige "Sukob civilizacija", bestsellera koji predviđa sukob između zapada i islamskog svijeta, preporučio je u utorak Turskoj da se od Europe okrene prema svojim muslimanskim susjedima.

Govoreći za CNN tijekom svog posjeta Istanbulu, Samuel Huntington je rekao da je tursko nastojanje da se pridruži Europskoj uniji osuđeno na propast.

"Mislim da Turska neće ući u EU jer Europljani ne žele Tursku. Stoga će učiniti sve kako bi Tursku zadržali izvan Unije", rekao je Huntington.

Huntington je rekao da Turska treba uzeti aktivniju ulogu u muslimanskom svijetu koji je velikim dijelom nekada bio pod Otomanskim carstvom s prijestolnicom u Carigradu.

"Turska se treba vratiti svom muslimanskom identitetu i napustiti fanatični sekularizam", rekao je Huntington.

U svojoj kontroverznoj knjizi Huntington svijet dijeli na konkurentske civilizacije uglavnom utemeljene na vjerskoj tradiciji, poput kršćanske, muslimanske, hinduističke i konfucijanske, i kaže da su nadmetanje i sukob među njima neizbježni.

Predsjednik turske vlade Tayyip Erdogan, čija vladajuća stranka ima korijene u političkom Islamu, javno je kritizirao Huntingtonove ideje i kaže da je turska uloga pokazati sklad između različitih civilizacija i vjera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙