FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska očekuje snažan gospodarski rast

ISTANBUL, 3. svibnja 2005. (Hina/AP) - U iduće tri godine očekuje se daće turski gospodarski rast godišnje iznositi pet posto kako zemljanastavlja s ekonomskim reformama od kritične važnosti za ulazak u EU,uključujući i mjere za ograničavanje inflacije, izjavio je u utorakturski ministar gospodarstva Ali Babacan.
ISTANBUL, 3. svibnja 2005. (Hina/AP) - U iduće tri godine očekuje se da će turski gospodarski rast godišnje iznositi pet posto kako zemlja nastavlja s ekonomskim reformama od kritične važnosti za ulazak u EU, uključujući i mjere za ograničavanje inflacije, izjavio je u utorak turski ministar gospodarstva Ali Babacan.

Govoreći na godišnjem sastanku Azijske razvojne banke, Babacan je istaknuo da je Turska predana produbljivanju političkih i ekonomskih reformi koje su krucijalne ako zemlja želi realizirati svoj san o ulasku u EU.

"Upravo smo postigli kritičnu masu za započinjanje procesa. Političke reforme nastavit će se produbljivati", rekao je.

U mnogim EU državama rastu rezerve oko prihvaćanja te velike, siromašne i uglavnom muslimanske zemlje u članstvo Unije, no Babacan je izjavio da bi prihvaćanje Turske diversificiralo EU. Za Tursku proces priključivanja donio bi "garanciju dugoročne stabilnosti", kazao je.

U iduće tri godine očekuje se stopa godišnjeg rasta gospodarstva od pet posto, za koju Babacan napominje da bi uglavnom trebala biti dosegnuta aktivnostima u privatnom sektoru. Inflacija je u razdoblju od 1993. do 2002. smanjena s prosječnih 70,4 posto na ove godine planiranih osam posto.

Po riječima turskog ministra gospodarstva, zemlja je predana strukturalnim reformama i čvrstoj fiskalnoj politici s ciljem postizanja održivog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙