FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poglavari pravoslavnih crkava više ne priznaju jeruzalemskog patrijarha

ISTANBUL, 24. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Poglavari pravoslavnih crkavaodlučili su da više neće priznavati jeruzalemskog patrijarha IrenejaI. jer je umiješan u prodaju zgrada koje su pripadale njegovojpatrijaršiji, priopćio je u utorak sudionik "svepravoslavne sinode"koja se održava u Istanbulu.
ISTANBUL, 24. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Poglavari pravoslavnih crkava odlučili su da više neće priznavati jeruzalemskog patrijarha Ireneja I. jer je umiješan u prodaju zgrada koje su pripadale njegovoj patrijaršiji, priopćio je u utorak sudionik "svepravoslavne sinode" koja se održava u Istanbulu.

"Sinoda je glasovala i odlučila da više neće priznavati Ireneja, pošto ga je pozvala da se povuče, što je patrijarh odbio učiniti", rekao je novinarima okupljenim u sjedištu Carigradske patrijaršije Kesarios Asilios, jeruzalemski metropolit.

Na istanbulskoj sinodi, koju je sazvao carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I., duhovni poglavar pravoslavnih crkava, okupila su se 42 predstavnika 14 pravoslavnih crkava, među kojima su Aleksandrijska, Antiohijska (sjedište u Damasku) i Moskovska patrijaršija, kao i Ciparska, Grčka, Srpska i Poljska pravoslavna crkva.

Irenej I. je optužen da je židovskim poslovnim ljudima potajno prodao dvije zgrade svoje patrijaršije u starom dijelu Jeruzalema.

Smijenjen je na sinodi u Jeruzalemu 7. svibnja, što on odbija prihvatiti, a nepriznavanje njegovih ovlasti smatra se pokušajem da ga se izolira i prisili na odlazak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙