FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija okončala povlačenje iz Libanona

RIYYAK, 26. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Sirija je u utorak, premaodredbama rezolucije UN-a, privela kraju povlačenje svojih snaga izLibanona i tako okončala svoj 29-godišnji angažman u toj zemlji.
RIYYAK, 26. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Sirija je u utorak, prema odredbama rezolucije UN-a, privela kraju povlačenje svojih snaga iz Libanona i tako okončala svoj 29-godišnji angažman u toj zemlji.

Posljednji sirijski vojnik napustit će Libanon u poslijepodnevnim satima nakon vojne svečanosti u zračnoj bazi Riyyak u istočnoj dolini Bekaa.

"Nakon svečanosti, u Libanonu više neće biti nijednog sirijskog vojnika ni dužnosnika obavještajnih službi", kazao je general Elias Farhat, glasnogovornik libanonske vojske.

Sirijska vojska ušla je u Libanon 1976. godine kako bi pokušala okončati građanski rat koji je u toj zemlji započeo godinu dana ranije. No, libanonski građanski rat završio je tek 1990. godine, a sirijske snage su su se tijekom dugog razdoblja borile i s muslimanskim i s kršćanskim milicijama, jedinicama libanonske vojske, palestinskim gerilcima i izraelskom vojskom.

Nakon atentata na bivšeg premijera Rafika al-Haririja 14. veljače, za što su mnogi Libanonci okrivljavali Damask, u Bejrutu je došlo do masovnih protusirijskih prosvjeda a na Siriju se vršio pritisak da napokon napusti libanonski teritorij. Vijeće sigurnosti UN-a je rezoluciju kojom se traži potpuno povlačenje sirijskih snaga iz Libanona donijelo prošli rujan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙