FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi sukob Hezbollaha i izraelskih snaga

muslimanska skupina ipotvrdili očevici.
KFAR SHOUBA, Libanon, 13. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Libanonski Hezbollah razmijenio je u petak u spornom pograničnom području vatru s izraelskim snagama, objavila je ta šijitska muslimanska skupina i potvrdili očevici.

Sukob je pojačao napetosti na libanonskoj granici dva dana nakon što je raketa ispaljena iz južnog Libanona pala na sjeverni izraelski grad, pri čemu je oštećena zgrada, no ozlijeđenih nije bilo.

Hezbollah je objavio da je napao izraelski položaj u tom području kao odgovor na "izraelske napade". Nekoliko minuta ranije, prema izjavama očevidaca, izraelske snage počele su granatirati brdo istočno od libanonskog pograničnog grada Kfar Shoube.

Očevici su kazali da je nekoliko granata Hezbollaha palo na izraelski položaj Rweisat al-Alam.

Izraelska vojska objavila je da su gerilci iz Libanona ispalili šest raketa ili granata na izraelski vojni položaj nedaleko od granice.

Ranije u petak četiri eksplozije i pucnjava čuli su se na području farmi Šeba, na granici između Libanona, Izraela i Golanske visoravni. Tijekom noći u tom su području odjeknule dvije eksplozije.

Glasnogovornica glavnog tajnika UN-a Kofija Annana kazala je da je glavni tajnik "jako zabrinut" zbog tih izvješća i da poziva Libanon da prekine te napade.

Hezbollah je odigrao ključnu ulogu u okončanju 22-godišnje izraelske okupacije južnog Libanona 2000., no dvoje starih neprijatelja otada se sporadično sukobljava na području farmi Šeba.

Ujedinjeni narodi potvrdili su da je izraelsko povlačenje iz Libanona potpuno i područje tih farmi smatraju sirijskim teritorijem pod izraelskom okupacijom. Libanon i Sirija tvrde da je riječ o okupiranom libanonskom tlu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙