FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Australske koale počinju piti pilule za kontracepciju

SYDNEY, 23. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Kolonija koala na australskomotoku Kangaroou, koja se tako brzo razmnožava da uskoro neće imatihrane, počet će dobivati pilule za kontracepciju u novom programu kojibi mogao naići na snažne kritike aktivista za zaštitu prirode.
SYDNEY, 23. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Kolonija koala na australskom otoku Kangaroou, koja se tako brzo razmnožava da uskoro neće imati hrane, počet će dobivati pilule za kontracepciju u novom programu koji bi mogao naići na snažne kritike aktivista za zaštitu prirode.

Mjesne vlasti u ponedjeljak su najavile udvostručivanje financiranja spornog programa sterilizacije oko osam tisuća ženki od ukupno 30-ak tisuća koala, za što će izdvojiti 4 milijuna australskih dolara (oko 17 milijuna kuna). Program postoji već pet godina, ali dosad nije uspio spriječiti čak ni rast populacije koala, a kamoli smanjenje njihovog broja.

Koale nisu izvorna životinjska vrsta na otoku Kangaroou, već su naseljene prije nekoliko desetljeća, otkad su se, u nedostaku prirodnih neprijatelja, toliko razmnožile da su gotovo pojele svo lišće stabala na otoku, koje im je jedini izvor prehrane, i ugrozile prirodnu ravnotežu.

Aktivisti za očuvanje okoliša zahtijevaju da se na koale primijeni isti način kojim se ograničava broj klokana, odnosno da ih se ubija, a to zagovara i znanstvenik Peter Menkhorst, koji predlaže ubijanje čak 20 tisuća koala.

"Ako zasadite više stabala, dobit ćete i više koala, pa će problem ostati, samo će biti veći", rekao je.

No koale su, barem zasad, spasili turisti, jer je mjesni dužnosnik John Hill upozorio kako bi masovno ubijanje tih životinja užasnulo turiste.

"Takvo rješenje tog problema sablaznilo bi tisuće turista koji svake godine iz cijelog svijeta dolaze u Južnu Australiju", rekao je premijer te savezne australske države Mike Rann.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙