FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački sud osudio na smrt tri člana Ansar al-Sunne, nastavak nasilja u cijeloj zemlji

BAGDAD, 22. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Trojicu članova skupine Ansaral-Sunna koji su dovedeni u vezu s terorističkom mrežom Al-Qaidom ioptuženi za ubojstva, otmice i silovanja, irački je sud u nedjeljuosudio na smrtnu kaznu, prenijele su agencije.
BAGDAD, 22. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Trojicu članova skupine Ansar al-Sunna koji su dovedeni u vezu s terorističkom mrežom Al-Qaidom i optuženi za ubojstva, otmice i silovanja, irački je sud u nedjelju osudio na smrtnu kaznu, prenijele su agencije.

To su prve izrečene smrtne presude tijekom mandata vlade premijera Ibrahima al-Jaafarija koji je nedavno najavio ponovno uvođenje smrtne kazne što su je Amerikanci ukinuli nakon invazije na Irak u ožujku 2003.

Trojica muškaraca u dobi od 25, 30 i 44 godine priznali su pred sudom sudjelovanje u najmanje 20 akcija tijekom kojih su ubijali, otimali policajce i silovali Iračanke. Posebni sud u Kutu, gradu smještenom 175 km južno od Bagdada izvijestio ja da će se kazna primijeniti za deset dana, no nije objavljeno na koji će način smrtne kazne biti provedene, prenosi agencija dpa.

Iračka je vlada u nedjelju izvijestila kako su u posljednjih tjedan dana uhićeno 294 osobe osumnjičene za terorizam. U priopćenju stoji da su 184 osumnjičenika uhićena 19 i 20. svibnja u Al-Suwayri, a ostalih 110 u području Al-Sharqat 17. svibnja. Pritom je zaplijenjena velika količina oružja i streljiva.

U međuvremenu su iračke snage sigurnosti uhitile Ismaila Bodeira Ibrahima al-Obeidija, poznatog i kao Aga Abu Amr, za kojega se vjeruje da je umiješan u nekoliko napada automobilima-bombama u Baqubi.

Dok su iračke i američke snage obavljale akciju uhićenja osumnjičenika u novim sukobima diljem Iraka u nedjelju je poginulo desetak osoba.

U gradovima Mahmudiyahu i Yusufiyahu, 35 km južno od Bagdada poginulo je pet militanata, 11 ih je ozlijeđeno, a 16 uhićeno u američko-iračkoj akciji u kojoj je sudjelovalo 850 vojnika, potpomognuto helikopterima.

Iz bolnice u mjestu Al-Qaem, blizu sirijske granice lokalni su liječnici izvijestili kako je u sukobima između pobunjenika i američkih snaga poginulo četvero iračkih civila, a sedmero ih je ozlijeđeno, od toga neki teško. Još je jedan civil poginuo u nedjelju blizu Kirkuka pri prolasku američko-iračkog vojnog konvoja na koji je bačena granata. Nitko od vojnika nije stradao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙