FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nasilju u Iraku najmanje 19 mrtvih

BAGDAD, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Irački pobunjenici ubili suu četvrtak dužnosnika iračkog ministarstva za naftu, a eskalirajućenasilje diljem zemlje odnijelo je još najmanje 18 ljudskih života,pojačavajući bojazni da zemlji prijeti građanski rat.
BAGDAD, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Irački pobunjenici ubili su u četvrtak dužnosnika iračkog ministarstva za naftu, a eskalirajuće nasilje diljem zemlje odnijelo je još najmanje 18 ljudskih života, pojačavajući bojazni da zemlji prijeti građanski rat.

Dužnosnik ministarstva za naftu Ali Hamid ubijen je ispred svoje kuće u Bagdadu kada je kretao na posao, objavila je policija.

Otkako je prošloga mjeseca uspostavljena nova vlada koju vode šijiti, uglavnom sunitski muslimani intenzivirali su napade na iračke dužnosnike i snage sigurnosti ubivši više od 500 ljudi.

U najgorem nasilju u četvrtak, sedmero ljudi poginulo je u sukobima u sjevernom iračkom gradu Mosulu kada su pobunjenici napali kuću mjesnog sunitskog političara. Političar, Fawaz al-Džarba, kazao je da su među poginulima njegov vozač i tri čuvara. Američke snage uz potporu helikoptera odgovorile su na njegov poziv u pomoć.

U Bagdadu je pak ubijen jedan sveučilišni profesor, irački vojnik poginuo je u samoubilačkom bombaškom napadu, a još četvorica iračkih vojnika su oteta. Također, jedan američki vojnik poginuo je u eksploziji bombe postavljene pored ceste, objavila je američka vojska.

Eskalacija nasilja pojačava zabrinutost da bi zemlju mogao zahvatiti pravi građanski rat. Sektaške strasti potiču i pronalasci brojnih ljudskih tijela pogubljenih i ostavljenih na raznim lokacijama - od subote ih je pronađeno 50. Većina žrtava su šijiti, no ima i sunita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙