FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Tanzaniji otkrivena nova majmunska vrsta

DODOMA, 22. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Otkriće nove majmunske vrste uplaninama Tanzanije govori o bogatoj, dosad neotkrivenoj rizniciafričke faune, izvijestili su znanstvenici.
DODOMA, 22. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Otkriće nove majmunske vrste u planinama Tanzanije govori o bogatoj, dosad neotkrivenoj riznici afričke faune, izvijestili su znanstvenici.

Otkriće "planinskog mangabeja", prve majmunske vrste koja je otkrivena u Africi u zadnjih dvadesetak godina, upućuje na potrebu za zaštitom tih područja od ljudskog utjecaja, upozorili su.

"Ovo uzbudljivo otkriće iznova pokazuje kako malo znamo o najbližim živim srodnicima", rekao je Russell Mittermeier iz World Coservation Uniona.

Smeđi mangabej koji živi na drveću u tanzanijskim planinama Rungwe i Udzungwa visok je oko 90 centimetara i odlikuje se dugom i uspravnom kukmicom na glavi s dugim zaliscima na obrazima, prljavobijelim trbuhom i repom.

Majmun živi u šumama u kojima prevladavaju vrlo niske temperature, na visini od 2.450 metara, ima dugu dlaku koja ga štiti od hladnoće i ispušta neobičan krik koji znanstvenike podsjeća na glasanje divlje guske i pseći lavež istodobno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙