FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

JASENOVAC - Odajući počast žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac, danas na 60. obljetnicu proboja posljednje skupine preživjelih logoraša, predsjednik Republike Stjepan Mesić, u nazočnosti predstavnika Hrvatske vojske i preživjelih logoraša, u kriptu spomenika položio je vijenac. Mesić je u kraćem govoru okupljenima rekao da su u jasenovačkom ustaškom logoru ljudi ubijani isključivo zbog svoje rase, nacije, vjere i svjetonazora. "Žalosno je da uvijek iznova treba podsjećati na te činjenice. Kao što je žalosno i to da i danas ima onih koji se žrtvama i patnjama zatočenika Jasenovca služe u funkciji dnevno-političkih kalkulacija usmjerenih na to da prostori bivše Jugoslavije ostanu u zagrljaju prošlosti, umjesto da otvaraju vrata budućnosti", rekao je predsjednik Mesić.

OSIJEK - Saborski zastupnik Branimir Glavaš, kojeg je Nacionalno vijeće HDZ-a jučer isključilo iz stranke zbog njegove inicijative u vezi s regionalizacijom, uputio je danas otvoreno pismo premijeru Ivi Sanaderu i Vladi u kome poručuje da smjenama neće ukloniti drugačije mišljenje.

ŠIBENIK - Hrvatska stranka prava ostat će u oporbi u Hrvatskom saboru i nema namjeru, unatoč spekulacijama koje se od jučer čuju u javnosti, ulaziti u aktualnu hrvatsku Vladu, niti ju podupirati u parlamentu, rekao je Anto Đapić na konferenciji za novinare danas u Šibeniku. Dodao je kako nakon jučerašnjih događaja u HDZ-u parlamentarna većina vladajuće stranke postaje upitna, što će, po njegovu mišljenju, posebno doći do izražaja najesen na prvom glasovanju o državnom proračunu. Ocijenio je da Hrvatsku sigurno čekaju prijevremeni parlamentarni izbori.

KAŠTELA - Ministar gospodarstva Branko Vukelić na poslijepodne održanom sastanku u Željezari Split u Kaštelima sa Sindikatom i Upravom Željezare rekao je da će Vlada idućeg tjedna donijeti odluku o davanju jamstva toj željezari u iznosu od 10,6 milijuna eura, od čega 6,6 milijuna eura za obrtna sredstva, a ostatak za dovršetak valjaonice kako bi konačno mogla početi raditi punim kapacitetom. Kako je rekao ministar Vukelić, Vlada ustraje u restrukturiranju crne metalurgije no zasad nema straha od preseljenja proizvodnje u sisačku željezaru jer je "to jedna od mogućnosti u drugoj fazi."

TROGIR/SPLIT - Dvojica mladića, čija su tijela pronađena jutros ispred hotela "Jadran" u Segetu Donjem kod Trogira, prema prvim informacijama kojima raspolaže policija, najvjerojatnije su 22-godišnji N. K., djelatnik zaštitarske tvrtke "Salonaštit - Markioli" iz Solina, i 19-godišnji N. R. iz Trogira, izvijestila je popodne Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Prema informacijama kojima raspolaže policija, N. R. nije djelatnik zaštitarske tvrtke, a do mjesta ubojstva, pretpostavlja se, dovezao se biciklom pronađenim u blizini. Okolnosti i motivi ubojstva još su nepoznati, a za počiniteljem se traga.

GUNDINCI - Predsjednik Republike Stjepan Mesić poslijepodne je boravio u Slavoniji gdje je u Gundincima na istoku Brodsko-posavske županije u temelje nove školske sportske dvorane, vrijedne oko pet milijuna kuna, položio povelju o izgradnji. U razgovoru s vodstvom te općine i čelnicima županije zauzeo se za osmišljavanje nacionalne strategije razvoja poljoprivrede koja bi domaće proizvođače učinila konkurentnima prije ulaska u EU.

ZAGREB - U šumi Vražje blato kod Strizivojne danas je došlo do oštećenja JANAF-ova naftovoda, a u moru kod pulskog brodogradilišta "Uljanik" primijećena je masna mrlja, izvijestio je večeras Državni centar 112. Cjevovodi oštećenog JANAF-ova naftovoda zatvoreni su da bi se zaustavilo daljnje istjecanje nafte, a po prvim obavijestima iz JANAF-a zagađena površina zemlje je 30 puta 50 metara. Vodotoci nisu ugroženi, javio je Državni centar 112. Onečišćenu zemlju čiste radnici tvrtke AEKS iz Ivanić Grada. Na mjesto događaja izašli su inspektori zaštite okoliša, predstavnik JANAF-a, vodopravni inspektor te policija.

RIJEKA - Nadzorni odbor Novog lista d.d. imenovao je danas za direktora te novinsko-nakladničke kuće Zorana Borčića koji će tu dužnost preuzeti 1. svibnja te prihvatio odluku o pokretanju procesa restrukturiranja poslovanja, doznaje se danas iz Novog lista. Kako je nedavno najavljeno, restrukturiranje će obuhvatiti organizaciju poslovanja, razvijanje u smislu holdinga i razvijanje nekih izdvojenih djelatnosti, a trajat će oko godinu dana.

ZAGREB - Gospićki Županijski sud jučer je pokrenuo istragu protiv 57-godišnjeg J.M. zbog sumnje da je silovao 28-godišnju američku košarkašicu, a glavni državni odvjetnik Mladen Bajić je za daljnje postupanje po tom predmetu odredio Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci. Bajić u današnjem priopćenju kaže da je predmet na riječko Županijsko državno odvjetništvo 'prebacio' radi nesmetanog i objektivnog vođenja daljnjeg postupka, a riječko je tužiteljstvo potom predložilo pritvaranje osumnjičenog J.M.

ZAGREB - Zaposlenici Zoološkog vrta Zagreb odbacili su tvrdnje da ih je direktor ZOO-a Mladen Anić maltretirao te naređivao okrutna ubojstva životinja, priopćila je danas Sindikalna podružnica Sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske. Niti je naš direktor ubojica životinja, niti smo mi maltretirani jadnici koji se o tome ne usude govoriti, ističe se u Izjavi jednoglasno donesenoj na današnjem sastanku Podružnice kojem je nazočilo 50 zaposlenika ZOO-a. Zaposlenici su direktoru Aniću izrazili punu podršku i lojalnost, a bivše kolege pozvali da prestanu blatiti ustanovu u kojoj više ne rade.

ZAGREB - Okrugli stol o preobrazbi visokog školstva pod nazivom "Bolonjski put do europske diplome", održan danas u organizaciji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u središnjici stranke u Zagrebu, okupio je čelnike HDZ-a, predstavnike Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te brojne predstavnike hrvatske akademske zajednice. Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u uvodnom je izlaganju istaknuo da je "Bolonjski proces prevažna tema za Hrvatsku koja nadilazi interese pojedinih političkih stranaka". Bolonjski proces neodvojiv je od Lisabonske strategije, kojoj je cilj da ujedinjena Europa, kao gospodarstvo temeljeno na znanju, postane konkurentna na svjetskoj razini, rekao je Sanader.

ZAGREB - Članovi Odbora "Nagrade Vladimir Nazor", najvišeg državnog priznanja za umjetničko ostvarenje u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, na današnjoj su sjednici razmatrali čak 104 pristigle prijave za tu prestižnu nagradu. Kako je priopćeno iz Ministarstva kulture, 31 prijedlog stigao je za Nagradu za životno djelo, te 74 prijedloga za Godišnju nagradu. Za književnost je pristiglo 45, za glazbu 16, te za film 6 prijedloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙