FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stranački čelnici o poslijeizbornom koaliranju

ZAGREB, 21. svibnja 2005. (Hina) - Nacionalno vijeće HDZ-a odlučilo jeu subotu da će HDZ-ove stranačke središnjice same na terenu dogovaratikoaliranja u obnašanju vlasti, Glavni odbor SDP-a zauzeo jerestriktivni stav prema mogućim poslijeizbornim koalicijama s HDZ-om iHSP-om, a HSP je spreman za koaliranje sa svim strankama hrvatskogpredznaka i nezavisnim listama.
ZAGREB, 21. svibnja 2005. (Hina) - Nacionalno vijeće HDZ-a odlučilo je u subotu da će HDZ-ove stranačke središnjice same na terenu dogovarati koaliranja u obnašanju vlasti, Glavni odbor SDP-a zauzeo je restriktivni stav prema mogućim poslijeizbornim koalicijama s HDZ-om i HSP-om, a HSP je spreman za koaliranje sa svim strankama hrvatskog predznaka i nezavisnim listama.

Nacionalno vijeće HDZ-a je na sjednici nakon analize rezultata lokalnih izbora zaključilo da su oni potvrdili poziciju HDZ-a kao najjače političke snage u zemlji i potporu politici Vlade, koja će se sada više okrenuti provedbi reformi i približavanju EU, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Upitan o najavama čelnika HSLS-a Ivana Čehoka i Đurđe Adlešić da neće prihvatiti suradnju s HDZ-om ako im se predsjednik HDZ-ova bjelovarsko-bilogorskog Županijskog odbora Gordan Jandroković ne ispriča za izjave u petak objavljenom interviewu, Sanader je rekao da Jandroković ima njegovu punu potporu.

Pozvao je vodstvo HSLS-a da se opredijeli na to da stranačke organizacije na terenu postignu dogovor o suradnji.

O mogućnosti suradnje s HSP-om Sanader je rekao da je HSP na dobrom putu profilacije i, ako na tome ustraje, bit će mogući koalicijski partner.

Vlada je stabilna, njezina politika je potvrđena i nakon izbornih ciklusa okrećemo se pitanjima poboljšanja životnog standarda i približavanju Euopskoj uniji, rekao je Sanader naglasivši da neće biti prijevremenih parlamentarnih izbora.

Kada bi i bili prijevremeni izbori, najviše bi odgovarali upravo HDZ-u, ocijenio je Sanader i dodao da će redoviti izbori biti u studenome 2007.

"SDP zadržava restriktivni stav o mogućim koalicijama s HDZ-om i HSP-om, ostajemo na strani da tih koalicija nema, uz zaključak da su one moguće samo u izvanrednim situacijama kao izuzeci. To će doista biti izuzeci", izjavio je u subotu predsjednik SDP-a Ivica Račan na konferenciji za novinare u stanci zasjedanja Glavnog odbora.

O tome gdje su, u kojim županijama, gradovima i općinama, moguće koalicije SDP-a sa spomenutim strankama Račan nije želio govoriti, rekavši da će se o tome odlučivati idućih dana, na relaciji županijske stranačke organizacije - središnjica.

Rekao je samo kako postoji mogućnost sastavljanja tzv. manjinske vlade SDP-a i HDZ-a u jednoj ili dvije županije (od kojih je jedna, doznaje se u stranci, Dubrovačko-neretvanska županija), dok je mogućnost takve suradnje u gradovima, tvrdi Račan, puno manja.

"Ne vidim mogućnost za koaliciju s HDZ-om, samo manjinsku vladu u jednoj ili dvije županije", rekao je Račan, naglasivši da veće šanse za takvu koalicijsku suradnju SDP ima s HSP-om.

Upitan tko je najprihvatljiviji partner SDP-ovcima u Zagrebu, gdje im je za obnašanje vlasti potreban jedan mandat, Račan je odgovorio da je situacija u Zagrebu riješena.

U stranci se, naime, doznaje da je čelnik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić već dogovorio suradnju s Tatjanom Holjevac, nositeljicom Nezavisne lista koja je na izborima osvojila četiri vijećnička mjesta u Gradskoj skupštini.

Predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula novinare je izvijestio da će se tom čelnom stranačkom tijelu obratiti sa zahtjevom da u Velikoj Gorici, gdje je bio nositelj liste, SDP koalira s HSP-om.

Predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić izjavio je u subotu da HSP nema predrasuda te je otvoren za pregovore o koaliranju sa svim strankama hrvatskog predznaka i nezavisnim listama.

Đapić je na konferenciji za novinare, održanoj u stanci subotnje sjednice stranačkog Glavnog stana, izvijestio da HSP pregovara s HDZ-om, HSS-om i SDP-om.

"Na svim razinama imamo ukupno pet opcija", kazao je Đapić, kojega je Glavni stan HSP-a ovlastio da vodi pregovore na svim razinama.

Dodao je da u nekim sredinama stranka pregovara s HNS-om, u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji s Nezavisnom listom Branimira Glavaša, a u Dubrovačko-neretvanskoj sa Stipom Gabrićem - Jambom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙