FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka ima previše blagdana-poslodavci

BERLIN, 16. svibnja 2005. (Hina) - Njemačke udruge poslodavacapokrenule su inicijativu za ukidanje ponedjeljka nakon Duhova kaoneradnog blagdana po uzoru na Francusku, javljaju njemački mediji uponedjeljak.
BERLIN, 16. svibnja 2005. (Hina) - Njemačke udruge poslodavaca pokrenule su inicijativu za ukidanje ponedjeljka nakon Duhova kao neradnog blagdana po uzoru na Francusku, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

Predsjednik Udruge njemačkih veletrgovaca Anton Boerner smatra da u Njemačkoj ima previše neradnih dana i da zaposleni imaju previše godišnjeg odmora. "Tko kaže da svaki praznik mora biti neradan. Tako bi na primjer dan nakon Duhova mogao biti radni dan", smatra Boerner. On je kao uzor naveo Italiju gdje se na mnoge crkvene blagdane radi. "Više od materijalne vrijednosti bila bi i simbolička vrijednost ukidanje praznika, naime kao znak da smo shvatili da ukoliko želimo i dalje ostati konkurentni jednostavno moramo više raditi", zaključio je Boerner.

Predsjednik Radne skupine samostalnih poduzetnika Patrick Adenauer smatra da bi ukidanje neradnog ponedjeljka nakon blagdana Duhova pomoglo bržem gospodarskom rastu u Njemačkoj. "Njemačka je na prvom mjestu kada se radi o crkvenim blagdanima", zaključuje Adenauer.

U Francuskoj je ove godine ponedjeljak nakon Duhova prvi put ukinut kao neradni dan nakon čega su izbili štrajkovi a velik dio zaposlenih nije došao na posao.

Njemačka se po broju neradnih dana koji, ovisno o saveznoj pokrajini, variraju od 9 do 13, nalazi na samom vrhu u usporedbi s ostalim članicama Europske unije. Najviše blagdana imaju Austrija i Španjolska (14) a najmanje Nizozemska (8).

Broj blagdana u Njemačkoj varira od jedne savezne pokrajine do druge zbog različitih crkvenih običaja između katoličkog i protestantskog stanovništva. Najviše se praznuje u pretežito katoličkoj Bavarskoj. Jedini jedinstveni necrkveni praznici su Dan njemačkog ujedinjenja (3.10.) i Prvi svibanj.

I po broju dana godišnjeg odmora Njemačka se sa 29,1 nalazi pri samom vrhu. Švedska se nalazi na vrhu s 33 dana godišnjeg odmora a Irska na začelju s 22 dana. Zaposlenici u Japanu imaju 18 a u Sjedinjenim Američkim Državama 12 plaćenih dana godišnjeg odmora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙