FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čehok o potrebi decentralizacije Hrvatske

ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok zauzeose danas za decentralizaciju Hrvatske, spočitavajući sadašnjoj, ali ibivšoj vladi da su u visokocentraliziranoj državi propustile prilikuza prijenos ovlasti i novca na jedinice područne i lokalne samouprave.
ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok zauzeo se danas za decentralizaciju Hrvatske, spočitavajući sadašnjoj, ali i bivšoj vladi da su u visokocentraliziranoj državi propustile priliku za prijenos ovlasti i novca na jedinice područne i lokalne samouprave.

"Neshvatljivo je da nemamo sluha za potrebe lokalne samouprave, pa i u ove izbore ulazimo po starim izbornim pravilima iako je proteklih 15 godina pokazalo svu glupost prekomjerne centralizacije", ocijenio je Čehok na posljednjoj sjednici Velikog vijeća HSLS-a prije lokalnih izbora.

Prijenos nekih ovlasti na jedinice lokalne samouprave u prošlome mandatu Ivan Čehok smatra isključivo kozmetičkim promjenama budući da on nije pratio i prijenos novca, a u proteklih se šest mjeseci, kako je rekao, "više govori o Gotovini, putovnicama i falsifikatorima, nego o jačanju lokalne samouprave".

Predsjednik HSLS-a izvijestio je da ta stranka na lokalne izbore izlazi u 339 jedinica lokalne samouprave, te da ima više ogranaka nego prije četiri godine, što je, rekao je, dokaz da se polako revitalizira.

Istaknuo je i da ideološka raznolikost stranaka s kojima je HSLS koalirao u nekim sredinama pokazuje da su ogranci imali punu slobodu koaliranja bez obzira na stanje u Zagrebu i Osijeku, gdje je bila potrebna intervencija iz središnjice.

Ponovio je da je Malo vijeće stranke bilo prisiljeno poništiti zagrebačku koaliciju s HIP-om i Hrvatskim socijaldemokratima kako bi zaštitilo liberalna načela i program stranke.

Pohvalio je osječke HSLS-ovce zbog razumnog stajališta "u sukobu između Sanadera i Glavaša" te odluke da na izbore idu samostalno.

"Mojom i intervencijom predsjednika Velikog vijeća izbjegli smo situaciju u kojoj bi osječki ogranak bio stavljen između čekića i nakovnja", rekao je Ivan Čehok, ističući da te dvije intervencije ne znače odstupanje od načela supsidijarnosti, te da HSLS-ovi ogranci i dalje imaju punu slobodu koaliranja.

Neke članove Velikog vijeća zanimalo je do kada će HSLS podupirati Vladu Ive Sanadera s obzirom na to da se iz stranke sve češće čuju kritike na Vladin račun.

Predsjednik Velikog vijeća Josip Budimir odgovorio je kako HSLS-u nisu prihvatljive najave oporbenih stranaka koje izglasavanje nepovjerenja Vladi vežu uz početak pregovora s Europskom unijom.

"To znači da im je važnije sviđa li se Vlada svjetskim moćnicima, nego radi li dobre poteze za hrvatske građane", istaknuo je Josip Budimir, dodajući da će HSLS-ova potpora Vladi ovisiti isključivo o konkretnim gospodarskim i političkim pokazateljima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙