FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubrzava se uništavanje Amazone

BRASILIA, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Površina iskrčenihdijelova Amazone u Brazilu ponovno se naglo povećala u 2003. i 2004.godini, a zaštitari okoliša strahuju od još većeg uništavanja prašumeuslijed širenja farmi i nasada soje u tom području.
BRASILIA, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Površina iskrčenih dijelova Amazone u Brazilu ponovno se naglo povećala u 2003. i 2004. godini, a zaštitari okoliša strahuju od još većeg uništavanja prašume uslijed širenja farmi i nasada soje u tom području.

Ministarstvo zaštite okoliša objavilo je u srijedu da se površina uništenih predjela najveće prašume na svijetu u tom razdoblju povećala za 26.130 četvornih kilometara, što odgovara veličini američke savezne države New Jersey.

I dok Brazil pokušava zauzeti sve veći udio u svjetskoj trgovini poljoprivrenim proizvodima, zaštitari okoliša zabrinuti su da neće biti moguće zaustaviti širenje farmi i površina zasijanih sojom.

Najteža godina za Amazonu bila je 1994. i 1995., kada je iskrčeno 29.050 četvornih kilometara prašume.

Vlada brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve usvojila je prošle godine akcijski plan zaštite Amazone, "pluća Zemlje" i staništa više od 30 posto biljnih i životinjskih vrsta na svijetu.

Prema podacima Svjetskog fonda za zaštitu prirode, dosad je uništeno 17.3 posto najveće prašume na svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙