FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wifo prognozira rast nezaposlenosti u Austriji

BEČ, 18. svibnja 2005. (Hina/APA) - Broj nezaposlenih u Austriji rastće u sljedeće četiri godine čak i ako makroekonomski uvjeti u Austrijii svijetu budu povoljni, konstatirao je Institut za istraživanja ugospodarstvu (Wifo).
BEČ, 18. svibnja 2005. (Hina/APA) - Broj nezaposlenih u Austriji rast će u sljedeće četiri godine čak i ako makroekonomski uvjeti u Austriji i svijetu budu povoljni, konstatirao je Institut za istraživanja u gospodarstvu (Wifo).

Wifo polazi od pretpostavke da će broj nezaposlenih porasti s 247 tisuća u 2005. na gotovo 260 tisuća u 2009.

Zaposlenost istodobno raste za 0,9 posto godišnje. "Oporavak izvozne industrije i sektora graditeljstva omogućit će povećanje broja zaposlenih na neodređeno vrijeme ali će se u prvom redu povećati broj zaposlenih na određeno vrijeme", ističe Wifo.

No, ponuda na tržištu radne snage raste još brže zbog visoke stope rasta broja austrijskih državljana, živog pritoka radne snage iz inozemstva i povišenja dobi za odlazak u mirovinu, tumače stručnjaci.

Prosječna stopa nezaposlenosti ostat će u prognoziranom vremenskom razdoblju na razini iz 2005., koja po podacima europskog ureda za statistiku Eurostat iznosi 7,1 posto u kategoriji nesamostalnih radnika odnosno 4,5 posto u kategoriji samostalnih radnika. Time je prosječna razina osjetno iznad one u razdoblju od 1999. do 2004., koja je iznosila 6,6 odnosno 4,1 posto.

Autori Wifove studije očekuju također da će u sljedeće četiri godine austrijski izvoz rasti 6,5 posto godišnje a izdvajaju i snažan pad troškova rada u razdoblju od 1980. zbog snažnog rasta produktivnosti i umjerenog rasta plaća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙