FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić primili su u četvrtak u radni osjet Miru Ricardel, pomoćnicu ministra obrane Sjedinjenih Država, priopćeno je iz Sabora.

Bebić je u razgovoru naglasio da Hrvatska prepoznaje Sjedinjene Američke Države kao najznačajnijeg partnera na području obrambene suradnje, koja je započela 1995. godine, nastavila se u periodu mirne reintegracije Podunavlja, i seže sve do danas, kada se Hrvatska priprema za svoje buduće članstvo u NATO savezu.

Bebić je naglasio da se Hrvatska nada pozivu za pristup u NATO 2006. godine. Pri tom je izrazio uvjerenje da bez potpore SAD-a Hrvatska ne bi bila primljena u Partnerstvo za mir, navodi se u saborskom priopćenju.

Mira Ricardel je tijekom sastanka s Ćosićem rekla da Pentagon visoko cijeni doprinos hrvatskih snaga u mirovnoj operaciji u Afganistanu, što će dati važan doprinos budućnosti Afganistana, ali i kredibilnosti hrvatske težnje da postane punopravna članica NATO-a.

SARAJEVO

Dvadeset tisuća građana Bosne i Hercegovine potpisalo je peticiju protiv odlaska predsjedatelja državnog Predsjedništva Borislava Paravca u Moskvu na obilježavanje 60. obljetnice pobjede nad fašizmom, priopćio je u četvrtak Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

Organizatori potpisivanja peticije drže da je sramna činjenica da Paravac koji se ponosi time da mu je otac tijekom Drugoga svjetskog rata bio pripadnik četničkog pokreta predstavlja BiH u Moskvi 9. svibnja.

Forum mladih SDP-a prikupljanje potpisa organizirao je kako bi se "spriječila kolektivna sramota za državu" te poziva sve relevantne organizacije da se takvim nastojanjima pridruže.

DEN HAAG

Bivši načelnik glavnog stožera Vojske Jugoslavije general Nebojša Pavković u četvrtak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv ni prema jednoj od pet točaka optužnice koje ga terete za ratne zločine koje su srpske snage počinile 1999. na Kosovu.

Pavković je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio zapovjednik Treće armije VJ čije su postrojbe, zajedno sa snagama MUP-a Srbije, u prvoj polovici 1999. izvele intervenciju na Kosovu u kojoj je ubijeno "na stotine albanskih civila, a više od 800.000 je deportirano ili nasilno premješteno".

Optužen je zajedno s podređenim mu generalom Vladimirom Lazarevićem, tadašnjim zapovjednikom Prištinskog korpusa VJ i policijskim generalima Vlastimirom Đorđevićem i Sretenom Lukićem u četriri točke za zločine protiv čovječnosti zbog ubojstava, progona na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, deportacija i prisilnog premještanja

stanovništva i u jednoj točki za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava.

PRIŠTINA

Nova pravila UNMIK-a o ulasku stranaca na Kosovo predviđaju ulazne vize koje će se davati na graničnim prijelazima, s dozvolom boravka do 90 dana.

Sprječavanje dolaska terorista i kriminalaca na Kosovo cilj je novih mjera, priopćio je UNMIK. Vizni režim ne odnosi se na djelatnike UNMIK-a i pripadnike KFOR-a kao i na članove njihovih obitelji.

Do sada su stranci mogli ulaziti na Kosovo samo s putovnicom.

Najava uvođenja viza izazvala je negativne komentare u Makedoniji i Albaniji. Rečeno je da uvođenje viznog režima pogađa prvenstveno pripadnike albanske manjine u tim zemljama te da otežava normalno kretanje ljudi i razvoj suradnje u regiji.

BRUXELLES

Mađarska, Litva i Poljska su među novim članicama najviše postigle u prihvaćanju zakonodavstva Europske unije (EU), dok je Češka na dnu te skupine, objavio je Europski parlament.

Izvješće Europskog parlamenta prihvaćeno u četvrtak pokazuje da su deset, većinom bivših komunističkih zemalja koje su pristupile Uniji u svibnju prošle godine, postigle više nego što su kritičari procjenjivali u prihvaćanju 1.579 pravila povezanih sa zajedničkim europskim tržištem.

Vodeća u tom pothvatu Litva nije implementirala samo jedan posto, a posljednja na listi Češka još 9.6 posto europskih zakona.

BRUXELLES - Belgijski Senat odobrio je u četvrtak Ustav Europske unije, čime je učinjen prvi korak prema

njegovoj ratifikaciji.

Senat je Ustav EU-a odobrio s 54 glasa "za", devet "protiv" i jednim suzdržanim. Glasovanje je održano nakon jednodnevne rasprave na plenarnoj sjednici.

U skladu s procedurom za ratifikaciju međunarodnih ugovora u Belgiji, Senat se prvi morao izjasniti o Ustavu EU-a. Ustav će potom biti iznesen pred Zastupnički dom te pred regionalne skupštine i Zajednice.

Ustav Europske unije već je ratificiralo šest zemalja članica. Ratifikacija bi trebala biti dovršena do kraja listopada 2006. godine.

JERUZALEM

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je u Izraelu branio planiranu rusku prodaju protuzračnih raketa Siriji, a istovremeno je izraelsku zabrinutost pokušao ublažiti zatraživši da Teheran svijetu iskaže veću transparentnost svog nuklearnog programa.

Te dvije teme, kao i pitanje ruske namjere da Palestinskoj samoupravi proda oklopna vozila te ruski prijedlog da se najesen održi bliskoistočni mirovni summit, dominiraju povijesnim 40-satnim Putinovim posjetom Izraelom i Palestinskoj samoupravi, a Putin će o njima razgovarati i s izraelskim čelnicima.

Putin je predložio održavanje sastanka na vrhu kad se u srijedu sastao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Palestinci su pozdravili tu ideju, a Izraelci odbacili.

KAIRO

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gheit pozdravio je u četvrtak prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina da u Moskvi organizira konferenciju o miru na Bliskom istoku.

"Egipat smatra da je riječ o dobroj ideji i mogao bi pomoći u pripremi te konferencije", rekao je Abul Gheit novinarima.

Putin je u srijedu, tijekom svojeg prvog posjeta Egiptu, predložio da na jesen u Moskvi organizira "međunarodnu konferenciju o miru na Bliskom istoku, uz sudjelovanje kvarteta i svih zainteresiranih strana".

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozdravio je u četvrtak osnivanje iračke prijelazne vlade, pozvavši je da bude što je više moguće reprezentativna.

Novoj iračkoj vladi poručio je da bi trebala "ispuniti očekivanja svih iračkih zajednica".

Irački parlament odobrio je u četvrtak kabinet šijitskog premijera Ibrahima al-Jaafarija, okončavši time gotovo tromjesečni zastoj u formiranju izvršne vlasti. Prijelazna vlada i parlament izradit će ustav, koji će u listopadu biti iznesen na referendum, a za prosinac su predviđeni izbori za pravu vladu.

DAR ES SALAAM

UN-ov sud osudio je u četvrtak vodećeg političara iz plemena Hutua na doživotni zatvor zbog ubojstva, genocida i zločina protiv čovječnosti, među ostalim i za 27 silovanja počinjenih tijekom genocida nad pripadnicima plemena Tutsi 1994. godine u Ruandi.

Međunarodni kazneni sud za Ruandu u najkraćem je suđenju u svojoj povijesti osudio Miku Muhimanu nakon svjedočenja niza svjedokinja koje su potvrdile da ih je on osobno silovao ili su bile silovane po njegovom nalogu.

Doživotni zatvor najveća je kazna koju može izreći sud u Arushi.

DEN HAAG

Iran će nastaviti s programom obogaćivanja urana propadnu li u petak pregovori s Francuskom, Britanijom i Njemačkom, najavio je u četvrtak iranski ministar vanjskih poslova Kemal Harazi.

"Ne bude li dogovora i pregovori propadnu, nemamo izbora već da obnovimo program" rekao je Harazi u Haagu nakon razgovora s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Botom.

Iran će u petak u Londonu pregovarati s predstavnicima Europske unije koja od te zemlje traži da odustane od obogaćivanja urana, a zauzvrat nudi poticaje poput trgovinskih sporazuma

LONDON

Pritisnut kritikama oporbe i curenjem u javnost dijelova izvješća o zakonitosti invazije na Irak, britanski premijer Tony Blair odlučio je u četvrtak, tjedan dana uoči parlamentarnih izbora, objaviti taj dosad u tajnosti držan dokument.

U izvješću uručenome britanskoj vladi 7. ožujka 2003., državni odvjetnik Lord Goldsmith ocijenio je tada kako treba donijeti drugu rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom će se odobriti napad na Irak.

U tom savjetodavnom izvješću Goldsmith je poručio britanskoj vladi kako postoje "brojni načini" kojima protivnici rata mogu osporiti zakonitost invazije.

Čelnik konzervativne stranke Michael Howard danas tvrdi da su njegovi zastupnici time bili "prevareni" i da su zato glasovali za rat.

Pritisnut napadima oporbe uoči izbora, Blair je, slažu se mediji, vjerojatno zaključio da je u njegovu interesu objaviti dokumente.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙