FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pod udarom protukorupcijskog zakona oko 400 dužnosnika

LJUBLJANA,17. svibnja 2005.(Hina) - Gotovo 400 slovenskih dužnosnika oddržavne do općinske razine moglo bi doći pod udar novogprotukorupcijog zakona jer nisu na vrijeme predali podatke o imovini,izjavio je za poslovni list "Finance" predsjednik protukorupcijskogureda Drago Kos.
LJUBLJANA,17. svibnja 2005.(Hina) - Gotovo 400 slovenskih dužnosnika od državne do općinske razine moglo bi doći pod udar novog protukorupcijog zakona jer nisu na vrijeme predali podatke o imovini, izjavio je za poslovni list "Finance" predsjednik protukorupcijskog ureda Drago Kos.

On je dodao da će tim dužnosnicima u iduća tri mjeseca plaća biti postupno smanjivana na 70 posto sadašnje, a u slučaju da ni nakon toga ne predaju tražene podatke na propisanom formularu, komisija za borbu protiv korupcije predlaže njihovo razrješenje.

Povjerenstvo je do isteka roka potkraj prošlog tjedna zaprimilo nešto manje od pet tisuća imovinskih kartica, a nedostaje ih još 378. Kos ipak dopušta mogućnost da su neki podatke poslali na vrijeme poštom, pa još neće objaviti popis imena prekršitelja, među kojima je najviše općinskih dužnosnika.

Prema zakonu o borbi protiv korupcije koji je prihvaćen lani, a ove godine stupio na snagu, svi dužnosnici moraju dati spomenute podatke kako bi se spriječio sukob interesa. Državnim dužnosnicima je primjerice zabranjeno javljati se na natječaje za državna sredstva preko poduzeća u kojima oni ili članovi njihovih obitelji imaju vlasnički udio iznad 20 posto.

Kos je postigao da se u službenom listu objavi 577 poduzeća, uglavnom društava s ograničenom odgovornošću, koja se ne smiju javljati na takve natječaje. Najavio je da taj popis još nije definitivan i da će tražiti da se na njega stave i poduzeća u vlasništvu osoba koje nisu javni dužnosnici ali mogu utjecati na javne natječaje, kao što su tvrtke u vlasništvu direktora bolnica ili ravnatelja škola. Kos tvrdi da već sada ima podatke kako će 25 općinskih dužnosnika radije dati ostavke na političku funkciju nego li se odreći poslovanja s državom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙