FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić posjetio Etnografski muzej

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićsa suprugom Milkom u povodu Međunarodnog dana muzeja posjetio je danasEtnografski muzej i darovao mu albanske i libijske narodne nošnjedobivene prigodom službenog posjeta Republici Albaniji i VelikojSocijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji.
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom Milkom u povodu Međunarodnog dana muzeja posjetio je danas Etnografski muzej i darovao mu albanske i libijske narodne nošnje dobivene prigodom službenog posjeta Republici Albaniji i Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji.

Predsjednik je tom prigodom rekao da su njemu i njegovoj supruzi narodne nošnje darovali libijski predsjednik pukovnik Moamer Gadafi i albanski predsjednik Alfred Moisiu.

Nakon što je razgledao postav Etnografskog muzeja predsjednik Mesić novinarima je rekao kako je šteta što taj muzej nije prisutniji u medijima te je izrazio nadu da će njegov posjet biti svojevrstan poziv građanima da ga posjete.

Predsjednik je sa suprugom Milkom razgledao postav hrvatskih narodnih nošnji u pratnji ravnatelja Etnografskog muzeja Damodara Frlana koji im je u znak zahvalnosti darovao knjigu "Baranja se šareni".

Frlan je rekao da je riječ o vrlo vrijednim ženskim svečanim nošnjama iz Libijske Džamahirije izrađenima od najplemenitijih materijala svile, zlatoveza i zlatnog filigrana kakve muzej još nije posjedovao i koje će obogatiti njegove zbirke.

Idućih dana darovane nošnje bit će izložene s naznakom da ih je muzeju darovao predsjednik Republike i njegova supruga.

Nošnje su novije, no izrađene su prema starom obrascu i tradiciji koja postoji već stoljećima i zato su vrlo vrijedne s kulturno-povijesnog aspekta, rekao je Frlan.

Darovana albanska narodna nošnja sastoji se od kaputića od vunenog sukna, ukrašenog vezom, a dar iz Libije čini zlatni prsni nakit, dvije nošnje, ženske torbice s cipelama i svečana konjska oprema, rekao je Frlan.

U posjetu Etnografskom muzeju bili su i albanski veleposlanik Arben Cici i otpremnik poslova libijskog veleposlanstva Yosef M. A. Alaswad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙