FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Institutional Investor Magazine: Hrvatska doživljava preporod

WASHINGTON, 16. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska u posljednjih desetakgodina nakon rata doživljava preporod razvijajući snažnu demokraciju ijačajući gospodarstvo, posebice turizam, piše američki ekonomskimjesečnik Institutional Investor Magazine.
WASHINGTON, 16. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska u posljednjih desetak godina nakon rata doživljava preporod razvijajući snažnu demokraciju i jačajući gospodarstvo, posebice turizam, piše američki ekonomski mjesečnik Institutional Investor Magazine.

U velikom prilogu o Hrvatskoj IIM u svibanjskom broju piše o uspjesima Hrvatske u gospodarstvu i razvoju demokracije, ali i o problemima u približavanju Europskoj uniji, svođenju javne potrošnje i vanjskog duga na održivu mjeru i visokoj nezaposlenosti.

Hrvatska ima snažnu parlamentarnu demokraciju koju naglašava relativno skladna suradnja vladajuće koalicije desnog centra koju predvodi premijer Ivo Sanader i oporbe lijevoga centra koju predvodi predsjednik Stjepan Mesić, piše IIM.

Turizam ponovno cvate jer je mir ohrabrio povratak zapadnoeuropskih turista, a potrošački bum vidljiv je u svim hrvatskim gradovima, kaže IIM, časopis iz New Yorka namijenjen poslovnim ljudima i financijerima.

Hrvatska je ekonomski dobro pripremljena za članstvo u Europskoj uniji, ocjenjuje časopis. Gospodarstvo je snažno raslo nakon rata, a bruto domaći proizvod po stanovniku je na razini od približno 10.300 eura prema kupovnoj moći što je samo 2,8 posto niže od Poljske i gotovo 50 posto više od Bugarske i Rumunjske, dvije zemlje koje bi se EU-u trebale pridružiti 2007.

Hrvatska je brzo primijenila ekonomske kriterije EU-a za članstvo, spasila financijski sustav od nesolventnosti i uvelike privatizirala svoju industriju, kaže IIM.

"Ekonomske promjene su dramatične", rekao je Sanader u interviewu za IIM koji je dao 18. veljače. "Mi smo funkcionirajuća tržišna ekonomija. Naš kreditni rejting se poboljšao".

U prosincu je kuća Standard & Poor povisila rejting Hrvatske na trostruki B, jedan stupanj više nego što ima Bugarska koja je u prosincu završila pregovore s EU-om o pristupanju.

Turizam sada potiče oporavak nakon što je mir omogućio Hrvatskoj da ponovno iskoristi ljepote svoje obale i povijesna blaga, kaže IIM.

List navodi da je u 2004. turizam donio 4,9 milijardi eura, znatno više nego 2002. kada je zarađeno 3,6 milijardi te da sada imao udio od gotovo 20 posto u BDP-u Hrvatske od 26,1 milijardu eura.

Ipak, nedavna prošlost Hrvatske nastavlja zamračivati izglede zemlje, piše IIM. Navodeći da je EU u ožujku odgodila pregovore s Hrvatskom o članstvu jer Haškom sudu nije izručila generala Antu Gotovinu, IIM ocjenjuje da Hrvatska još mora riješiti burnu prošlost i pomiriti se sa susjedima kako bi osigurala obećanje budućeg blagostanja u EU-u.

Premijer Sanader inzistira da nasljeđe rata pa čak ni gužva oko Gotovine neće spriječiti cilj Hrvatske da stupi u EU do kraja 2008.

Na pitanje kada očekuje da će Hrvatska ući u EU, Sanader je odgovorio: "Naš je cilj završiti pregovore prije kraja 2007. Tada EU mora odrediti datum našeg pristupanja. Postat ćemo član EU-a najkasnije do 1. siječnja 2009."

IIM ocjenjuje da je, unatoč uspjesima, restrukturiranje gospodarstva u Hrvatskoj bilo bolno dovodeći nezaposlenost na 18 posto. "Naš najveći gopodarski problem je nezaposlenost", rekao je predsjednik Mesić.

IIM navodi kako se hrvatsko gospodarstvo suočava s nizom izazova uključujući uporno visok proračunski manjak pothranjivan javnom potrošnjom, posebice za mirovine i zdravstvo, te visok vanjski dug podržavan potrošačkim bumom i zaostajanjem izvoza.

Sanader obećava da će se pozabaviti tim problemima, kaže IIM, obećavajući obuzdavanje potrošnje kako bi smanjio deficit i uklanjanje birokratskih smetnji kako bi potaknuo poslove i smanjio korupciju.

Ipak, njegove reformske instinkte koči činjenica da njegova stranka ne kontrolira većinu u Hrvatskom saboru, kaže IIM. "Učinili bismo više i brže u unapređenju fiskalnih i ekonomskih reformi" kada bi vlada imala većinu, rekao je Sanader IIM-u, navodeći potrebu za nižim porezima i bržom privatizacijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙