FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice Iračane pozvala na strpljenje

BAGDAD, 15. svibnja 2005. (Hina/AP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice, koja je u nedjelju iznenada doputovala u posjetIraku, pohvalila je tamošnje etničke i vjerske skupine za njihovusuradnju na demokratizaciji Iraka, a sve stanovnike pozvala nastrpljenje u procesu stabilizacije zemlje.
BAGDAD, 15. svibnja 2005. (Hina/AP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja je u nedjelju iznenada doputovala u posjet Iraku, pohvalila je tamošnje etničke i vjerske skupine za njihovu suradnju na demokratizaciji Iraka, a sve stanovnike pozvala na strpljenje u procesu stabilizacije zemlje.

Rice se u Bagdadu sastala s članovima demokratski izabrane iračke vlade na čelu s premijerom Ibrahimom al-Džafarijem i njegovim zamjenikom Ahmedom Šalabijem.

"Stvari se ne događaju preko noći. Nije prošla ni godina dana otkako su Iračani preuzeli suverenitet u zemlji i tek nekoliko tjedana otkako je prva demokratski izabrana vlada preuzela dužnost", rekla je Rice nakon susreta s članovima vlade s kojima je razgovarala o njihovim predstojećim zadaćama, uključujući izradu ustava, kao i o sigurnosnim i infrastrukturnim potrebama zemlje. Iračkom premijeru al-Džafariju američka je državna tajnica iskazala punu potporu i pohvalila njegovo vođenje zemlje.

Rice je posjet Iraku počela posjetom sjevernim, kurdskim dijelovima zemlje, gdje se sastala s tamošnjim liderima i pozvala ih da iskažu potporu i povjerenje novoj vladi u Bagadadu. Nakon susreta s kurdskim čelnicima izjavila da su Iračani ostvarili značajan napredak u političkim procesu koji s vremenom može prevladati i riješiti nestabilnost u zemlji.

Rice je prva viša američka dužnosnica u posjetu Iraku otkako je nova vlada preuzela dužnost. Njezin je posjet planiran tjednima, ali i držan u strogoj tajnosti. Čak ni neki dužnosnici State Departmenta do zadnjeg trena nisu znali da im šefica putuje u Bagdad.

Državna tajnica sastala se i s američkim vojnicima u dobro osiguranoj zelenoj zoni u Bagdadu i zahvalila im "što se žrtvuju za slobodu, mir i demokraciju na Bliskom istoku". Međutim, nije mogla reći kada će se američki vojnici vratiti kući. "Ostat ćemo u Iraku sva dok se Irak sam ne bude sposoban braniti", rekla je Rice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙