FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena snimka zasjede i otmice Japanca u Iraku

BAGDAD, 15. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Vojska Ansar al-Sunne, jednaod najzloglasnijih skupina militanata u Iraku, objavila je u nedjeljuvideo snimku napada na konvoj iz zasjede u kojem je otela Japanca.
BAGDAD, 15. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Vojska Ansar al-Sunne, jedna od najzloglasnijih skupina militanata u Iraku, objavila je u nedjelju video snimku napada na konvoj iz zasjede u kojem je otela Japanca.

Skupina je izjavila da je otela japanskog državljanina Akihika Saitu prošlog tjedna nakon što je ubila četiri stranca i 12 Iračana u sukobu u blizini baze vojske SAD-a u zapadnom Iraku.

Hart, tvrtka za pružanje usluga osiguranja čiji su zaposlenici napadnuti, objavila je da je u napadnutom konvoju bilo 14 Iračana i četiri stranca, te da se zna da su dvojica stranaca i četiri Iračana preživjeli napad.

Ansar al-Sunna je objavila da je Saito teško ranjen u zasjedi, no on nije prikazan na video snimci objavljenoj na internetu. Skupina je na internetu objavila sliku njegovih osobnih isprava no nije iznijela nikakve zahtjeve.

Japan je izjavio da otmica Saita neće utjecati na aktivnosti 550 japanskih vojnika koji rade na humanitarnim poslovima i obnovi u južnom Iraku.

Pobunjenici su u Iraku u posljednjih godinu dana oteli 150 stranaca nastojeći prisiliti Sjedinjene Države i njihove saveznike da povuku postrojbe iz Iraka. Također su otete tisuće Iračana, uglavnom od strane kriminalnih skupina koje su tražile otkupnine.

Otmičari su u nedjelju oslobodili guvernera zapadne iračke provincije Anbar nakon što su postrojbe američke vojske okončale jednotjednu ofenzivu u regiji, prioćili su rođaci otetog i vladini dužnosnici.

Guverner Raja Nawal Farhan al-Mahalawi otet je u utorak dok se vozio iz Qaima u Ramadik, glavni grad provincije.

Ahmed Hadi, dužnosnik u iračkom ministarstvu za regije, potvrdio je da je al-Mahalawi oslobođen u nedjelju, no nije želio dati pojedinosti oslobađanja. Guvernerov rođak je izjavio da je al-Mahalawi pušten bez uvjeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙