FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski biskupi pozvali na mir i zajedništvo

ZAGREB, 14. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski biskupi uputili su s jučerzavršenog plenarnog zasjedanja Hrvatke biskupske konferencije (HBK)poruku da treba sačuvati mir i zajedništvo u narodu te izbjegavatinepotrebno dramatiziranje.
ZAGREB, 14. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski biskupi uputili su s jučer završenog plenarnog zasjedanja Hrvatke biskupske konferencije (HBK) poruku da treba sačuvati mir i zajedništvo u narodu te izbjegavati nepotrebno dramatiziranje.

Analizirajući aktualnu situaciju u nešem društvu biskupi su pozvali vjernike da pojedinačno i na zajedničkim slavljima mole za domovinu Hrvatsku, priopćilo je danas Tajništvo HBK-e.

Tijekom trodnevnog zasjedanj biskupi su se susreli s predsjednikom Vlade RH Ivom Sanaderom i ministrom kulture Božom Biškupićem kako bi se što bolje informirali o stanju u pregovorima s EU. Istaknuli su zajedničko stajalište da je Hrvatskoj mjesto u EU i da treba poduzeti sve kako bi što prije postigla taj cilj, stoji u priopćenju.

Jedna od glavnih tema zasjedanja bila je posvećena pastoralnim zadaćama u mjesnim crkvama u godini euharistije. Biskupi su izrazili nezadovoljstvo pastoralom studenata i nedostatkom dijaloga između Crkve i sveučilišnih vlasti te smatraju kako treba angažirati više svećenika kako bi mnogobrojna studentska populacija imala pastoralnu skrb koja im je potrebna i koju zaslužuju.

Posebnu pozornost posvetili su crkvenim medijima, posebice katoličkom tjedniku "Glas Koncila". Ističući važnost pisane riječi za crkvenu informiranost, ali i za vjerničku formaciju, drže da treba neprestano pratiti to područje i iznalaziti nova rješenja koja će pisane medije učiniti atraktivnijima i pristupačnijima čitalačkoj publici, priopćeno je.

Osvrnuli su se i na prijenos mise putem radija i televizije ocijenivši da nedostaje prava koordinacija između medija i biskupije kako bi se osiguralo da prijenos bude na zadovoljavajućoj razini, kako crkveno-liturgijskoj tako i profesionalnoj. Naime, primjetili su da su komentari i praćenje prijenosa nerijetko vrlo slabo pripremljeni, s dosta nesnalaženja i improvizacije, pa je potaknuta jača suradnja između Odbora HBK za sredstva društvene komunikacije i medija.

Prilikom podnošenja izvještaja o radu Biskupske komisije HBK za odnose s državom istaknuto je da su pokrenuti neki procesi za povrat oduzete imovine, da su pred potpisivanjem sporazumi o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim ustanovama za zdravstvenu i društvenu skrb te o povratu crkvenih matičnih knjiga, knjiga stanja duša, ljetopisa i drugih knjiga koje su u vrijeme komunističkoga režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi.

Biskupi su dali podršku radu Hrvatskoga caritasa, a najavljen je i odlazak oko 1300 mladih vjernika iz Hrvatske na slavlje Svjetskoga dana mladih u Kölnu u kolovozu ove godine, koje će predvoditi papa Benedikt XVI.

Biskupi su informirani i o tijeku priprema za gradnju crkve hrvatskih mučenika na Udbini za koju će kamen temeljac biti položen 9. rujna ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙