FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski biskupi složni glede ulaska Hrvatske u EU

ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski biskupi složni su gledeulaska Hrvatske u EU, izjavio je danas riječki nadbiskup Ivan Devčićna konferenciji za novinstvo koja je održana u stanci proljetnogazasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK).
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski biskupi složni su glede ulaska Hrvatske u EU, izjavio je danas riječki nadbiskup Ivan Devčić na konferenciji za novinstvo koja je održana u stanci proljetnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Kako je izvijestio biskupi su danas na zasjedanje HBK-a pozvali premijera Ivu Sanadera i ministra Božu Biškupića kako bi se što bolje obavijestili o stanju u pregovorima s EU-om.

Susret je u otvorenom ozračju, kako je izvijestio Ured zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću, trajao sat i pol.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader biskupima je rekao da je neodrživo proširenje optužnice protiv generala Mladena Markača i Ivana Čermaka te da hrvatski narod s povjerenjem prati Vladina nastojanja u pregovorima s EU-om, rekao je riječki nadbiskup.

Na zasjedanju HBK-a, koje započelo 11. svibnja, jedna od glavnih tema zasjedanja bila je Hrvatska i Europa s posebnim osvrtom na ulogu Katoličke crkve u procesima europskog ujedinjenja.

Devčić je rekao da će biskupi na popodnevnu dijelu zasjedanja govoriti o ulasku Hrvatske u EU.

Naš ulazak u EU ne može se osporavati, jer mi odavno pripadamo toj zajednici, izjavio je nadbiskup Devčić, prenoseći stajalište HBK.

"Mi dijelimo raspoloženje naroda, neodrživo je ovakvo ponašanje prema hrvatskom narodu i usporavanja Hrvatske u EU", dometnuo je šibenski biskup Ante Ivas.

Novinarima je rečeno da je glavna tema zasjedanja bila Euharistija jer se Crkva nalazi u Godini Euharistije koju je proglasio pokojni papa Ivan Pavao II., zatim pastoral studenata, dušobrižništvo u bolnicama, zatvorima i kazneno-popravnim domovima te pastoral Roma.

Šibenski biskup najavio je da će se na Svjetskom susretu mladih u Koelnu od 11. do 21. kolovoza mladima obratiti papa Benedikt XVI. Očekuje se da će na Susretu sudjelovati oko 1300 mladih iz Hrvatske.

Biskup Ivas je izvijestio novinare o nezadovoljstvu biskupa pastoralom studenata, rekavši kako nema dijaloga između Crkve i sveučilišnih vlasti.

Varaždinski biskup Marko Culej je, govoreći o pastoralu u bolnicama i zatvorima, upozorio da nedostaje svećenika za pastoral u zatvorima. Govorio je i o pastoralu Roma, poglavito u Varaždinskoj biskupiji u kojoj je najveći broj Roma. Ta je biskupija tiskala dva vjeronaučna priručnika za Rome katolike, izvijestio je biskup Culej.

Na svršetku proljetnog zasjedanja HBK biskupi će izdati priopćenje za javnost.

(Hina) xta ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙