FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vuk Drašković ponovo predsjednik stranke, disidenti već na Ravnoj gori

BEOGRAD,14. svibnja(Hina) - Aktualni ministar vanjskih poslova Srbije iCrne Gore Vuk Drašković u subotu je, na petom saboru Srpskog pokretaobnove (SPO), ponovo izabran za predsjednika stranke, dok je istodobnodio njegovih dosadašnjih članova i skupštinskih zastupnika,nezadovoljnih Draškovićevom politikom, pred oko deset tisuća pristašana skupu na Ravnoj gori najavilo osnivanje nove stranke - Srpskogdemokratskog pokreta obnove.
BEOGRAD,14. svibnja(Hina) - Aktualni ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković u subotu je, na petom saboru Srpskog pokreta obnove (SPO), ponovo izabran za predsjednika stranke, dok je istodobno dio njegovih dosadašnjih članova i skupštinskih zastupnika, nezadovoljnih Draškovićevom politikom, pred oko deset tisuća pristaša na skupu na Ravnoj gori najavilo osnivanje nove stranke - Srpskog demokratskog pokreta obnove.

Drašković je na čelu SPO-a od osnivanja stranke 1990. godine. U svom obraćanju članovima stranke u subotu naveo je da SPO mora postati drukčiji i postati dio Europe, nakon čega je usvojena i Deklaracija za europsku Srbiju, u kojoj se među ostalim navodi i da je "najveći nacionalni i državni interes Srbije uklanjanje svih prepreka sa europske magistrale".

Istovremeno, jedan od dosadašnjih potpredsjednika SPO-a i aktualni potpredsjednik Skupštine Srbije Vojislav Mihailović, unuk četničkog ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, u subotu je na Ravnoj gori najavio će da nova stranka koju osnivaju disidenti iz Draškovićevog SPO-a biti stranka desnog centra "bez skretanja ni mnogo lijevo, niti mnogo desno".

Na skupu je, kritizirajući Draškovićevu politiku, govorio i Velimir Ilić, srbijanski ministar za kapitalne investicije i lider Nove Srbije, stranke koja je u koaliciji sa SPO-om u srbijanskoj vladi. Još nije poznato hoće li odmetnuta frakcija SPO-a izići iz vladajuće koalicije, što bi dovelo u pitanje opstanak ionako manjinske vlade premijera Vojislava Koštunice.

Skup disidenata SPO-a na Ravnoj gori u subotu je protekao uz već viđenu ikonografiju fotografija Draže Mihailovića, četničkih zastava i pjesama "Sprem'te se sprem'te" i "Od topole pa do Ravne gore".

U nedjelju će se na Ravnoj gori održati tradicionalni skup Draškovićevih simpatizera i članova, kojim će se završiti srbijansko obilježavanje 60. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, uz - kako je najavljeno - "podsjećanje na četnički doprinos antifašističkoj borbi". Međutim, po prvi puta od 1991. godine, otkad se takvi skupovi održavaju, ovaj će imati organizacijsku potporu države.

Na tom skupu Drašković će se, kako je najavio, pojaviti u funkciji ministra vanjskih poslova SCG, a ne u funkciji predsjednika stranke koja je dio vladajuće koalicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙