FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karimov: nisam naredio da se puca na prosvjednike

TAŠKENT, 14. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Uzbekistanski predsjednikIslam Karimov je u subotu izjavio kako nije izdao naredbu da vojskaotvori vatru na oko 3.000 demonstranata u istočnom gradu Andižanu,gdje je poginulo tridesetak osoba od kojih je devet vojnika, desetcivila i deset "kriminalaca", te je za nasilje i nemire optužioislamističku skupinu Hizb ut Tahrir.
TAŠKENT, 14. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov je u subotu izjavio kako nije izdao naredbu da vojska otvori vatru na oko 3.000 demonstranata u istočnom gradu Andižanu, gdje je poginulo tridesetak osoba od kojih je devet vojnika, deset civila i deset "kriminalaca", te je za nasilje i nemire optužio islamističku skupinu Hizb ut Tahrir.

"Znam da želite znati tko im je naredio da otvore vatru na njih (demonstrante). Nitko im (vojsci) nije naredio", rekao je vidljivo ljut Karimov na konferenciji za novinare.

U prvom napadu na vojni garnizon ubijeno je devet vojnika, rekao je Karimov dodavši da je na trgu ispred zgrade regionalne administracije stradalo deset civila.

I "desetak kriminalaca" je ubijeno, rekao je Karimov, dodavši da je u nemirima koji su izbili u petak stotinjak osoba ranjeno.

On je nemire u Andižanu povezao s državnim udarom u susjednom Kirgistanu koji se dogodio početkom ove godine nakon što su izbili prosvjedi zbog izbornih prijevara u Ošu vrlo blizu uzbekistanske granice.

Kako je kazao, nemire u Andižanu organizirala je islamistička skupina Hizb ut Tahrir koja je organizirala i prosvjede u Ošu u Kirgistanu početkom godine.

"Planove za nemire izradile su iste osobe koje su organizirale događaje u Ošu", kazao je Karimov.

Kako se pak doznaje od kirgistanskih dužnosnika, više od 600 Uzbekistanaca, od kojih je većina ranjena, prešlo je u subotu silom granicu između dvije države koja je zatvorena od petka zbog nemira u Andižanu.

"Više od 600 uzbekistanskih građana od kojih je većina ranjena prešla je kirgistansku granicu u blizini grada Suzaka u regiji Djalal Abad", rekao je jedan dužnosnik Suzaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙