FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU krivi uzbekistansku vladu za prosvjede u Andižanu

BRUXELLES, 13. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija optužilaje u petak vladu Uzbekistana da je odgovorna za nasilne prosvjede uistočnom gradu Andižanu u kojima je poginulo najmanje desetero ljudi.
BRUXELLES, 13. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija optužila je u petak vladu Uzbekistana da je odgovorna za nasilne prosvjede u istočnom gradu Andižanu u kojima je poginulo najmanje desetero ljudi.

"Prosvjedi su dokaz napetosti koju je nagomilala vlada koja nije posvetila dovoljno pozornosti ljudskim pravima, vladavini prava i ublažavanju siromaštva", rekao je glasnogovornik Europske komisije.

"Ovo što se događa u Andižanu i Taškentu ne može biti opravdanje za nasilnu represiju i uzbekistanska vlada trebala bi se više posvetiti socijalnim i političkim reformama, uz puno poštivanje ljudskih prava i vladavine prava", rekao je.

Uzbekistanske snage reda otvorile su u petak vatru na nekoliko tisuća prosvjednika koji su se okupili u središtu Andižana u znak potpore pobunjenicima koji su zauzeli ključnu vladinu zgradu i oteli nekoliko policajaca. Prosvjednici traže ostavku dugogodišnjeg predsjednika Islama Karimova, kojeg EU često kritizira zbog kršenja ljudskih prava.

Snage reda su u petak navečer, kako javlja ruska agencija Interfax, vratile nadzor nad zgradom mjesne uprave u Andižanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙