FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nedjelju četnički skup na Ravnoj gori

BEOGRAD,14. svibnja(Hina) - U nedelju, 15. svibnja na Ravnoj gori,"kolijevci" četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića, prvi putu organizaciji države, održat će se tradicionalni skup simpatizera ičlanova Srpskog pokreta obnove (SPO), kojim će biti obilježena 60.obljetnica pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, uz - kako jenajavljeno - "podsjećanje na doprinos toj borbi četničkog pokreta".
BEOGRAD,14. svibnja(Hina) - U nedelju, 15. svibnja na Ravnoj gori, "kolijevci" četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića, prvi put u organizaciji države, održat će se tradicionalni skup simpatizera i članova Srpskog pokreta obnove (SPO), kojim će biti obilježena 60. obljetnica pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, uz - kako je najavljeno - "podsjećanje na doprinos toj borbi četničkog pokreta".

Vuk Drašković, predsjednik SPO-a prvi put će skupu na Ravnoj gori prisustvovati u svojstvu ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, a ne samo stranačkog čelnika. Prvi put također organizaciju skupa ne vodi stranka, već Organizacijski odbor Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova ustanovljen u sklopu Ministarstva kulture, kojem je na čelu također dugogodišnji član SPO-a, aktualni ministar kulture Dragan Kojadinović.

Kojadinović je, inače, početkom svojeg mandata u vladi Vojislava Koštunice već punio stupce novina. Pisalo se naime o tome kako se voštana figura Dragoljuba Mihailovića, u prirodnoj veličini, nalazi ispred njegova ureda. Eksponat je nedavno premješten na Ravnu goru, gdje će biti izložen zajedno s četničkim zastavama i fotografijama, na izložbi koja će biti otvorena u nedjelju.

Sabori na Ravnoj gori, u jednom dijelu javnosti nazivani i "četničkim Woodstockom", održavaju se od 1991. godine, nakon što je 1990. godine prvi pokušaj okupljanja spriječila policija. Spomenik Draži Mihailoviću na Ravnoj gori postavljen je 1992. godine, potom je podignuta i crkva, kao i Spomen-dom u kojem će biti muzejski postav i biblioteka.

Iako su organizatori najavili da će se u nedjelju na Ravnoj gori naći i "visoki predstavnici više stranih država", u petak je bilo nemoguće dobiti potvrdu za to.

Draškovićeva stranka tvrdi da je i četnički pokret, kao i partizanski, bio antifašistički u Drugom svjetskom ratu. Ta je stranka Skupštini Srbije predložila, a potom je i usvojen, Zakon kojim su pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta izjednačeni u pravima s pripadnicima partizanskog pokreta. Zakon, međutim, još nije primijenjen, s obzirom na to da parlament nije donio nužne prateće propise za njihovu primjenu.

Dan pobjede nad fašizmom državni dužnosnici obilježili su 9. svibnja polaganjem vijenaca na spomen-obilježja, otvaranjem prigodnih izložbi i sličnih manifestacija. Skup na Ravnoj Gori smatra se završnicom državnih proslava.

Antifašisti, nekadašnji Titovi partizani, nisu se oglasili ni u povodu Dana pobjede ni o četničkoj proslavi. Nekadašnji Savez boraca podijelio se u vrijeme režima Slobodana Miloševića na dvije organizacije. U Savezu su ostali pristaše Miloševića, a njegovi protivnici okupili su se u Društvu za istinu o Narodnooslobodilačkom ratu. Jedni i drugi ostali su nijemi, bar za sada, na veličanje četništva, konačno i pod pokroviteljstvom države. Slava pobjede nad fašizmom, sudeći po najnovijim događajima rehabilitacije ratnih zločinaca i zločinačkog četničkog pokreta, pripala je u Srbiji samo četnicima.

Četnički pokret je u svom programu imao teritorijalno širenje Srbije i njegovi pripadnici počinili su zločine nad nesrpskim stanovništvom, prije svega muslimanskim i hrvatskim, na području Hrvatske i BiH, kao i nad političkim protivnicima u srpskom narodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙