FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament Demokratske Republike Konga prihvatio ustav

KINSHASA, 13. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Ustav Demokratske RepublikeKongo (RDC) prihvaćen je u petak navečer u Narodnoj skupštini, poštoje o njemu glasovao Senat 17. ožujka.
KINSHASA, 13. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Ustav Demokratske Republike Kongo (RDC) prihvaćen je u petak navečer u Narodnoj skupštini, pošto je o njemu glasovao Senat 17. ožujka.

Novim ustavom koji se treba potvrditi na referendumu, uvodi se polupredsjednički sustav. Tekst sa 227 članaka prihvaćen je sa 348 glasova zastupnika, pet ih je bilo protiv i osam suzdržano. U skupštini teoretski sjedi 500 zastupnika, ali je u petak u glasovanju sudjelovao tek 361 nazočni zastupnik.

Ovaj će tekst zamijeniti prijelazni ustav RDC-a koji je potekao iz "Općeg inkluzivnog sporazuma" koji je u prosincu 2002. u Pretoriji potpisala čitava politička klasa Konga.

Sporazum je označio početak prijelaznog političkog razdoblja u RDC-u nakon rata koji je trajao gotovo pet godina i u kojemu je u izravnim borbama i od posljedicama borbi život izgubilo više od tri milijuna ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙