FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso: SAD ne mogu same rješavati svjetske probleme

NEW YORK, 13. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Predsjednik Europskekomisije Jose Manuel Barroso poručio je u petak Sjedinjenim Državamada ne mogu same rješavati svjetske probleme i pozvao ih da ispuneobećanja o pomoći drugim zemljama i dokažu svoju predanost Ujedinjenimnarodima.
NEW YORK, 13. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poručio je u petak Sjedinjenim Državama da ne mogu same rješavati svjetske probleme i pozvao ih da ispune obećanja o pomoći drugim zemljama i dokažu svoju predanost Ujedinjenim narodima.

Predsjednik izvršnog tijela Europske unije rekao je kako postoje naznake da se transatlantski jaz oko rata u Iraku smanjuje, ali i pozvao obje strane da ulože veće napore kako bi se odnosi poboljšali.

"Amerika neće biti uspješnija u ostvarivanju svojih ciljeva provođenjem unilateralne politike. Europljani moraju pak posvetiti nešto više vremena kako bi njihove riječi pratila i djela", rekao je Barroso pred Vijećem za vanjske odnose u New Yorku.

Barroso se također zauzeo da Europska unija i Sjedinjene Države zajedno predvode reformu Ujedinjenih naroda kako bi se ta svjetska organizacija mogla bolje boriti protiv siromaštva, sukoba i kršenja ljudskih prava.

Za odluku druge Busheve administracije da podrži europske pregovore s Iranom oko njegova nuklearnog programa kazao je da je znak njezine spremnosti na suradnju u rješavanju svjetskih problema.

Washington je, međutim, pozvao da ispuni svoja obećanja o povećanju pomoći inozemstvu, napominjući da EU za pomoć siromašnima izdvaja već više od polovice zacrtanog cilja od 0,7 posto BDP-a do 2015. godine.

Sjedinjene Države izdvojile su prošle godine za pomoć razvoju siromašnih država 0,16 posto BDP-a, prema podacima OECD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙