FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mons. Mrzljak: "Hrvatska sa zadovoljstvom primila izbor novog Pape"

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Pomoćni biskup zagrebački JosipMrzljak u ime zagrebačke Nadbiskupije izrazio je zadovoljstvo izboromJosepha Ratzingera za novog papu, koji će nositi ime Benedikt XVI. .
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak u ime zagrebačke Nadbiskupije izrazio je zadovoljstvo izborom Josepha Ratzingera za novog papu, koji će nositi ime Benedikt XVI. .

"Vijest o izboru kardinala Ratzingera za novog Papu mi u Hrvatskoj primili smo s velikim zadovoljstvom jer ga prilično dobro poznajemo", izjavio je večeras za Hinu biskup Mrzljak.

Podsjetio je kako je Joseph Ratzinger boravio u Zagrebu na simpoziju o kardinalu Franji Šeperu, u povodu 20. obljetnice Šeperove smrti, u studenome 2001.. Na kraju simpozija kardinal Ratzinger predvodio je misu u zagrebačkoj katedrali.

"Tada su se hrvatski biskupi imali prilike susresti se s kardinalom Ratzingerom te se uvjerili u njegovu jednostavnost i učenost, u njegov prijateljski odnos prema čovjeku", naglasio je pomoćni biskup Mrzljak.

Posebno je istaknuo jednu bitnu rečenicu kardinala Ratzingera sa simpozija o Šeperu, a koja glasi: "Uloga Petrova nasljednika i njegovih neposrednih suradnika u poslanju promicanja i obrane nauka vjere mora se koristiti određenom trijeznošću i bitnošću izraza u središnjim temama, koje se odnose na temelje i korijene vjere".

Ta je misao, tumači mons. Mrzlhak, "možda i sadržaj njegovog budućeg pontifikata".

"Mnogi će ga možda nazivati da je konzervativan, ali on je jednostavno čovjek vjere. On će sigurno dati jedan posebni pečat svojem pontifikatu i zato je izabrao ime Benedikt XVI.", ocijenio je pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak.

Podsjetio je i kako je papa Benedikt XV. bio poglavar Rimokatoličke crkve za vrijeme I. svjetskog rata, da je bio mirotvorac i želio je pomiriti narode.

"A sada opet živimo u jednom vremenu koje je prilično teško vrijeme u svijetu kada traju ratovi. Dakle, sigurno će mirotvorstvo biti jedna od glavnih oznaka pontifikata novog pape, a sigurno je i to da će čuvati sklad vjere na najbolji mogući način, onako kako je to i do sada činio", rekao je biskup Mrzljak.

"Vjerujem da smo i mi Hrvati ponovno dobili jednog prijatelja našega naroda", dodao je.

Mons. Mrzljak ocijenio je kako je izbor Josepha Ratzingera za novog papu ujedno "i nastavak pontifikata Pape Ivana Pavla II."

"Ja bih rekao da pape ne nasljeđuju jedan drugoga, nego su oni svi Petrovi nasljednici. Svaki od njih u svoj pontifikat, u svoju službu želi utisnuti svoje darove, svoje talente, svoj način. S obzirom da je obnašao službu prefekta Kongregacije za nauk vjere kardinal Ratzinger bio je bliski suradnik (pokojnog) pape Ivana Pavla II., pa je zbog toga i bio drugi po važnosti u Katoličkoj crkvi u vrijeme pontifikata dosadašnjeg Pape", kazao je pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙