FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prikazan dokumentarni film "Mariborski otok smrti"

ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Dokumentarni film Darka Dovranića"Mariborski otok smrti" prikazan je večeras na tribini "Hrvatsko slovouživo" u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu.
ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Dokumentarni film Darka Dovranića "Mariborski otok smrti" prikazan je večeras na tribini "Hrvatsko slovo uživo" u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu.

Film je snimljen 1999., a opisuje sudbinu kolona koje se vraćaju s Bleiburga.

U filmu su korištenja svjedočenja objavljena u serijalu "Iz crnoga albuma" Lade Džidić u kojima su svjedočili i neki koji su obavljali strijeljanja.

Snimanje filma potaknuto je prvim masovnim iskapanjima kod Tezna likvidiranih Hrvata kod Tezna nedaleko od Maribora.

Gost tribine bio je predsjednik Odbora za istraživanje i dokumentiranje žrtava poraća u Sloveniji Želimir Kužatko. On je napomenu kako više ne može govoriti o broju, ali može o kilometrima likvidiranih Hrvata koji leže u slovenskoj zemlji. Također je rekao kako se srami što pripada narodu koji ne poštuje svoje grobove.

"Na grobove naših sunarodnjaka koje su masovno likvidirale komunističke partizanske vlasti u svibnju 1945. umjesto nas svijeće pale Slovenci" - dodao je.

Gost tribine trebao je biti i slovenski povjesničar Jože Dežman, ali zbog bolesti nije mogao doputovati u Zagreb.

Darko Dovranić je redatelj Hrvatske televizije, a snimio je i nastavak priče o masnovnim smaknućima Hrvata u Sloveniji 1945. u filmu "Priča iz Slovenije"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙